Darček z Kyjeva? Kamarát amerického ministra má lukratívny kontrakt na Ukrajine

Dvaja politickí podporovatelia amerického ministra energetiky Ricka Perryho dosiahli s ukrajinskou vládou dohodu o potenciálne lukratívnom prieskume ložísk ropy a plynu krátko po tom, ako Perry jedného z nich navrhol za poradcu pre nového prezidenta Ukrajiny.

11.11.2019 16:44
debata (12)

Píše o tom agentúra Associated Press, ktorá konštatuje, že stúpenci Perryho získali na Ukrajine kontrakt zhruba mesiac po tom, ako sa americký minister energetiky v máji zúčastnil na inaugurácii ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Počas tejto návštevy Perry odovzdal novému prezidentovi zoznam ľudí navrhnutých za energetických poradcov, vrátane jeho dlhodobého politického stúpenca Michaela Bleyzera, píše AP. O týždeň neskôr Bleyzer a jeho partner Alex Cranberg podľa agentúry predložili ponuku na realizáciu vrtov v rozsiahlom ložisku Varvynska, ktoré kontroluje ukrajinská vláda. Ich ponuka bola o milióny dolárov nižšia ako ponuka ich jediného konkurenta. Vyplýva to z interných dokumentov ukrajinskej vlády, ktoré získala agentúra Associated Press. Avšak ich novovytvorený spoločný podnik Ukrainian Energy získal kontrakt na 50 rokov, pretože podľa vládnej komisie má väčšie technické znalosti a silnejšie finančné zázemie, konštatuje sa v dokumentoch.

Perryho hovorkyňa Shaylyn Hynesová uviedla, že minister energetiky podporuje americké energetické odvetvie v celom svete, vrátane Ukrajiny. Poprela však, že Perry obhajoval podnikateľské záujmy nejakej jednotlivej spoločnosti. Úrad ukrajinského prezidenta na žiadosť o vyjadrenie neodpovedal. Vo vyhlásení pre AP Bleyzer tiež poprel, že Perry pomohol jeho firme získať kontrakt.

„Som presvedčený, že konverzácie ministra Perryho s predstaviteľmi ukrajinskej vlády, ak sa uskutočnili, nezohrali nijakú rolu v tom, že firma Ukrainian Energy uspela vo výbere,“ uviedol Bleyzer. Amy Flakneová, právnička Cranbergovej firmy Aspect Holdings vyhlásila, že firma „sa ani nesnažila, ani podľa našich vedomostí nezískala, osobitnú intervenciu vo svoj prospech“.

12 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #USA #plyn #Ukrajina