Bratislava a Košice patria k najdynamickejším mestám v Európe

V rebríčku najrýchlejšie rastúcich metropolitných oblastí Európskej únie podľa štúdie firiem Colliers International, Dentons a Skanska dominujú mestá strednej a východnej Európy.

12.11.2019 16:07
debata (11)

V rámci 20 miest s najviac dynamickým rozvojom je 16 zo strednej a východnej Európy, konštatuje štúdia, ktorú na svojej internetovej stránke zverejnila firma Skanska. Na prvom mieste je Dublin, ktorý sa stal najdôležitejšou destináciou pre investície a zároveň profituje z toho, že nadnárodné spoločnosti si optimalizujú dane. Na druhej pozícii je však Praha, ktorá v posledných rokoch zaznamenala rast vzdelaného obyvateľstva.

Tretím najviac dynamickým mestom je podľa štúdie poľské mesto Wroclaw predovšetkým pre prudký rast produktivity. Po štvrtej Sofii nasledujú Košice, čiže sa umiestnili na piatej pozícii, a to pred rumunskou metropolou Bukurešť (6) či poľským hlavným mestom Varšava (17). Bratislava obsadila dvanástu priečku. Pri hodnotení miest štúdia merala tri faktory, a to rast produktivity, zvyšovanie konektivity a posilňovanie ľudských zdrojov. Štúdia hodnotila mestá s viac ako 250 tisíc obyvateľmi.

Hoci sa Praha pred Bratislavou umiestnila vyššie o desať priečok, slovenské hlavné mesto vedie v niektorých ukazovateľoch pred českou metropolou. Napríklad podiel firiem podnikajúcich v oblasti informatiky a komunikácii je v Bratislave 7,6 percenta, v Prahe len 5,1 percenta. Bratislava má 126 študentov na tisíc obyvateľov, Praha iba 95. Avšak ľudia s vyšším vzdelaním tvoria v Prahe 46,4 percenta, v Bratislave 43,8 percenta. Pražské letisko spája mesto so 155 destináciami, bratislavské iba so 47 destináciami. A pokiaľ ide o počet reštaurácii v prepočte na milión obyvateľov, v Prahe ich je 2 856, v Bratislave iba 711.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Košice #mestá