Slovnaft chce menej zaťažovať okolie, vynaloží na to 78 miliónov eur

Bratislavská rafinéria Slovnaft plánuje v nasledujúcich rokoch investovať do zmierňovania svojich negatívnych vplyvov na okolie rafinérie. Uviedol to dnes hovorca Slovnaftu Anton Molnár v tlačovej správe.

12.11.2019 17:35
debata

"Celkové odhadované náklady na najbližšie roky, ktoré pôjdu na opatrenia znižujúce sprievodné javy sú približne na úrovni 78 miliónov, pričom ich výška sa môže ešte v čase meniť,“ uviedol pre agentúru SITA Molnár. V prepočte tak približne každé šieste euro budúcich investícií rafinérie pôjde do ochrany životného prostredia. O svojich plánovaných projektoch v tomto smere informovali zástupcov samospráv a verejných úradov.

„Stretnutie iniciovala Slovenská inšpekcia životného prostredia (SIŽP) na základe podnetov od občanov, ako aj petície, s ktorou sa na ňu obrátili zástupcovia samospráv,“ vysvetlil Molnár.

Ide o projekty, ktoré sa týkajú zníženia zápachu napríklad odsávaním plynov pri destilácii ropy, špeciálneho čistenia zariadení pri odstávkach alebo používania absorbentov. „Hluk chce zase spoločnosť znížiť inštaláciou nového kompresora, znížením nábehov a odstávok jednej z výrobných jednotiek,“ vysvetlil Molnár. Tieto projekty by sa mali uskutočniť v najbližších troch rokoch.

„Činnosť každého spracovateľa ropy, vrátane Slovnaftu, je spojená s istou mierou vedľajších efektov. Napriek tomu, že podnik spĺňa všetky legislatívne požiadavky, môže verejnosť negatívne vnímať zápach, zvýšenú mieru hluku či občasné spaľovanie na poľných horákoch,“ uviedol Molnár s tým, že rafinéria do zmiernenia svojho vplyvu na životné prostredie v uplynulých rokoch investovala už desiatky miliónov eur.

O projektoch diskutovala rafinéria s predstaviteľmi Dunajskej Lužnej, Hamuliakova, Kalinkova, Rovinky, Mosta pri Bratislave, Vrakune, Podunajských Biskupíc, Ružinova, Petržalky, Rusoviec, magistrátu Bratislavy, zástupcov občanov, ministerstva životného prostredia, Regionálneho úradu verejného zdravotníctva, SIŽP, či Slovenského hydrometeorolo­gického úradu (SHMÚ).

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Slovnaft #ekológia