Úroková vojna priniesla historicky najlacnejšie hypotéky

Počas tohtoročných jesenných akcií sa pri zlacňovaní úverov na bývanie odtrhli z reťaze hlavne menšie domáce banky. V snahe získať čo najviac zákazníkov finančné domy nemajú problém ísť do úrokov nachádzajúcich sa výrazne pod jedným percentom.

14.11.2019 09:30
debata (4)

„Pri hypotéke s 3-ročnou dobou fixácie ponúkame až do konca februára 2020 ročný úrok vo výške 0,6 percenta,“ povedala riaditeľka odboru marketingu a komunikácie v Prima banke Eva Čonková. Práve menšie finančné domy len pár týždňov dozadu znížili úroky pri hypotékach na hodnotu 0,8 percenta za rok. Lenže na prvú vlnu zlacňovania reagovali aj veľké banky a napríklad Slovenska sporiteľňa v druhej polovici októbra znížila úroky na 0,79 percenta za rok.

Ak sa rovnaký súboj o klientov zopakuje aj v tomto mesiaci, môžu sa už koncom novembra predávať hypotéky za úrok nachádzajúci sa pod hranicou 0,5 percenta. „Pred dvoma rokmi by som neveril, že úroky niekedy klesnú pod jedno percento, a dnes sú hlboko pod jedným percentnom. Zároveň je vysoko pravdepodobné, že k súčasnej vlne zlacňovania hypoték sa pripoja aj ďalšie banky,“ povedal výkonný riaditeľ spoločnosti Finančný kompas Maroš Ovčarik.

Video
Ide o peniaze - s Marošom Ovčarikom o hypotékach

Počas tohtoročnej jesene sa finančné domy vybrali dvoma cestami zlacňovania. „Niektoré banky sa rozhodli výrazne znižovať úroky pri krátkodobej fixácii a iné pri dlhodobej,“ priblížil Ovčarik. Fixácia je čas, počas ktorého nemôže finančný dom zmeniť výšku úrokovej sadzby a väčšinou sa hýbe v rozmedzí jedného, troch, piatich alebo desiatich rokov. „Pri dlhodobej fixácii majú ľudia istotu, že nízke úroky budú platiť aj v prípade, keď sa Európska centrálna banka rozhodne zvyšovať úroky,“ dodal Ovčarik. Pri fixácii na desať rokov je aktuálne najnižší úrok tesne nad jedným percentom.

Tridsaťročná hypotéka vo výške 100-tisíc eur s ročným úrokom vo výške 0,6 percenta má splátku 307 eur za mesiac. Takýto nízky úrok ponúkajú banky len v prípade trojročnej fixácie, a pri desaťročnej fixácii stúpne úrok na 1,1 percenta za rok. V takom prípade výška mesačnej splátky stúpne o 19 eur, na 326 eur. Dlhodobá fixácia sa napriek vyššej cene môže ľuďom vyplatiť v prípade, že Európska centrálna banka v budúcnosti skončí s tlačením peňazí a začne zdvíhať základnú úrokovú sadzbu. Aktuálne sa každý mesiac ocitne v hospodárstve eurozóny 20 miliárd nových eur a základná úroková sadzba je na rovnej nule.

Odvrátenou stranou lacných pôžičiek je prudký rast cien bytov a domov. V druhom štvrťroku 2019 ceny nehnuteľností stúpli priemerne o 6,4 percenta a v treťom až o 9,7 percenta. „Predstavuje to najrýchlejšie medziročné tempo rastu cien nehnuteľností od septembra 2008,“ povedala Katarína Muchová, analytička Slovenskej sporiteľne. Najrýchlejšie rastú ceny bytov nachádzajúcich sa v regiónoch s nízkou nezamestnanosťou. Pred siedmimi rokmi stál starší štvorizbový byt v bratislavskej časti Karlova Ves 100-tisíc eur a v súčasnosti až 152-tisíc eur.

„Priemerná cena bytov svoj predkrízový vrchol už prekonala o 17 percent, zatiaľ čo ceny domov sú stále tri percentá pod vrcholom z roku 2008,“ dodala Muchová. Napriek tomu sa ľudia dostanú k vlastnej streche nad hlavou jednoduchšie ako v minulosti. Pričinilo sa o to prudké zlacnenie hypoték kombinované so slušným rastom platov. V roku 2010 bola totiž priemerná mzda 769 eur a banky hypotéky bežne predávali za ročný úrok prekračujúci päť percent. V tomto roku má byť priemerná mzda podľa odhadu UniCredit bank 1¤089 eur a banky predávajú najlacnejšie hypotéky za úrok vo výške 0,6 percenta.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #hypotéka #nehnuteľnosti