Ekonomike USA hrozí výrazne spomalenie

Podľa dvoch prognóz pobočiek amerického Federálneho rezervného systému (Fed) sa zvyšuje riziko, že rast americkej ekonomiky sa v záverečnom kvartáli tohto roka takmer zastaví.

17.11.2019 21:52
debata (3)

Newyorská pobočka Fed-u predpovedá, že hrubý domáci produkt (HDP) krajiny za záverečné tri mesiace tohto roka vykáže rast len o 0,4 percenta. Jej predošlá predikcia pritom rátala s rastom HDP v štvrtom kvartáli o 0,7 percenta. Newyorský Fed za dôvod zhoršenia prognózy označil „negatívne prekvapenia“ v najnovších ekonomických správach, vrátane poklesu priemyselnej produkcie v októbri. Informuje o tom portál cnn.com.

Predpoveď atlantskej pobočky centrálnej banky USA je ešte pesimistickejšia a vo štvrtom kvartáli počíta s rastom ekonomiky iba o 0,3 percenta, hoci ešte pred týždňom odhadovala rast na úrovni 1 %. Atlantský Fed uviedol, že dôvodom je čiastočne správa o slabom vývoji amerických maloobchodných tržieb, ktoré bez zahrnutia áut a benzínu, v októbri posilnili len o 0,1 percenta.

V treťom štvrťroku sa rast americkej ekonomiky spomalil na úroveň 1,9 percenta. Hoci spotrebiteľské výdavky sú pomerne dobré, priemyselný sektor sa zmenšuje a výdavky firiem klesli dva štvrťroky po sebe. Dôvodom slabosti ekonomiky je obchodná vojna medzi USA a Čínou a spomaľovanie rastu globálneho hospodárstva, dodáva portál cnn.com.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #HDP #Fed