HP odmietol ponuku Xeroxu na prevzatie, spojenie však nevylučuje

Americký výrobca počítačov HP odmietol ponuku na prevzatie výrobcom tlačiarní Xerox. Firma uviedla, že ju ponuka vo výške 33,5 miliardy dolárov výrazne podhodnocuje. Upozornila však, že si je vedomá výhod prípadnej koncentrácie, a nevylúčila podanie vlastnej ponuky na prevzatie Xeroxu.

18.11.2019 10:13
debata

Spoločnosť Xerox predložila návrh na kúpu HP potom, keď vyriešila spor s japonským partnerom Fujifilm. Za každú akciu HP ponúkla 22 dolárov, a to v podobe 17 dolárov v hotovosti a 0,137 vlastnej akcie, napísala agentúra Reuters.

Xerox vyrába predovšetkým veľké tlačiarne a kopírky a väčšina jeho príjmov pochádza z ich prenájmu podnikom a z následnej údržby. HP, ktorý patrí medzi najväčších producentov počítačov na svete, predáva najmä menšie tlačiarne a potreby pre ich prevádzku.

Obe firmy sa teraz stretávajú s negatívnymi dôsledkami poklesu potreby tlačených dokumentov a pracujú na znižovaní nákladov. Fúzia by mohla otvoriť nové možnosti úspor. Podľa skorších informácií zdrojov Reuters sa Xerox domnieva, že spojený podnik by mohol znížiť ročné náklady minimálne o dve miliardy dolárov.

Spoločnosť HP minulý mesiac oznámila, že v rámci reštrukturalizácie zruší až 9000 pracovných miest. To zodpovedá približne 16 percentám jej celkovej pracovnej sily. Realizáciu reštrukturali­začného plánu bude mať na starosti nový šéf podniku Enrique Lores, ktorý začiatkom tohto mesiaca nahradil Diona Weislera.

Spoločnosť Xerox nedávno oznámila, že odíde zo spoločného podniku s japonskou firmou Fujifilm, ktorý bol založený pred viac ako pol storočím. Firma svoj štvrtinový podiel vo Fuji Xerox predá za 2,3 miliardy dolárov firme Fujifilm. Tá sa potom stane stopercentným vlastníkom podniku. Spoločnosť Fujifilm v rámci tejto transakcie súhlasila so stiahnutím žaloby, ktorú na Xerox podala pre jeho minuloročné odstúpenie od plánu na fúziu.

Firmy Fujifilm a Xerox začiatkom minulého roka oznámili dohodu, podľa ktorej sa mal spoločný podnik Fuji Xerox spojiť s Xeroxom. Spoločnosť Fujifilm potom mala vo zlúčenom podniku s názvom New Fuji Xerox získať väčšinový podiel. Firma Xerox ale o niekoľko mesiacov neskôr od tejto transakcie v hodnote okolo šesť miliárd dolárov odstúpila.

debata chyba
Viac na túto tému: #IT #počítače #HP #Xerox #tlačiarne