Šefčovič: Jadrová energia potrebuje čím skôr nejaký úspech

Európska jadrová energetika potrebuje predstaviť úspešný projekt novej fungujúcej jadrovej elektrárne, ktorý by verejnosť aj politikov presvedčil o výhodnosti týchto zdrojov energie. Povedal to v pondelok v Modre podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič na odbornej konferencii SES 2019 venovanej energetike.

18.11.2019 17:33
debata (19)

V Európe je v súčasnosti niekoľko rozostavaných jadrových blokov, no ich výstavbu predražili a predĺžili nové bezpečnostné predpisy.

„Čo je dôležité z pohľadu Európskej komisie, potrebujeme zaznamenať nejaký úspech, a to čím skôr,“ povedal Šefčovič. Diskusie o ďalšom smerovaní energetiky a budovaní nových jadrových zdrojov na pôde EÚ sú podľa neho namiesto vecných argumentov plné emócií. „To znamená, že potrebujeme spustiť jadrovú elektráreň, ktorá bude moderná, a ktorá presvedčí všetkých tých, ktorí hovoria, že jadrové elektrárne sa nám predražili a trvá nám veľmi dlho, kým ich dobudujeme a nie je jasné, aký finančný vklad je potrebný na to, aby sa takáto veľká jadrová elektráreň mohla spustiť,“ povedal eurokomisár.

Jadrová energia je podľa Šefčoviča veľmi významným zdrojom elektrickej energie, čo sa nezmení ani v roku 2050, ani neskôr. Problémom podľa neho je, že jadrovú energiu niektorí politici nechcú zaradiť medzi nízkouhlíkové zdroje. „Všetci predstavitelia jadrového priemyslu by mali disponovať veľmi silnými argumentmi, aby sa medzi nízkouhlíkové zdroje jadro dostalo. Od toho sa odvíja veľmi veľa ďalších vecí, napríklad čo sa týka financovania, bankovej účasti, úverovej politiky a mnoho iných vecí,“ dodal Šefčovič.

Slovensko sa zaviazalo, že do roku 2050 bude uhlíkovo neutrálne, to znamená, že nevyprodukuje viac emisií oxidu uhličitého, ako pohltí rastúca biomasa. Riaditeľ úseku riadenia aktív Slovenských elektrární (SE) Milan Molnár v tejto súvislosti poznamenal, že SE po odstavení uholnej elektrárne v Novákoch v roku 2023 a spustení ďalších blokov jadrovej elektrárne Mochovce budú produkovať všetku energiu z nizkouhlíkových zdrojov. V súčasnosti vyrábajú SE 80 % energie z jadra, 10 % z vodných elektrární a 10 % z uhlia.

Kedy však bude spustený 3. blok elektrárne v Mochovciach, zatiaľ nie je jasné. Hoci minister hospodárstva Peter Žiga (Smer-SD) chce byť optimistom, a dúfa v spustenie reaktora už v 1. štvrťroku 2020, šéfka Úradu jadrového dozoru Marta Žiaková je skeptickejšia a predpokladá spustenie 3. bloku jadrovej elektrárne až v 2. kvartáli budúceho roka. V elektrárni v súčasnosti menia nevyhovujúce riadiace elektrické káble a nasledovať bude opakovanie niektorých testov. V prípade 4. bloku mochovskej elektrárne očakáva Žiaková minimálne ročný sklz.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Mochovce #Maroš Šefčovič #jadrová energetika