Štátny rozpočet ohrozuje aj nesprávne vypočítaný osobitný odvod, vyhlásila SaS

Štát bude musieť vrátiť prepravcovi plynu Eustream na základe rozhodnutia Najvyššieho súdu SR časť mimoriadneho odvodu vo výške viac ako 70 miliónov eur. To ešte viac zvýši schodok štátneho rozpočtu. Slovensku v budúcnosti hrozia podobné súdne spory, ktoré by mohli štát pripraviť spolu o približne miliardu eur. Povedali to v stredu predseda strany Sloboda a solidarita (SaS) Richard Sulík a poslanec liberálov Karol Galek.

20.11.2019 11:50 , aktualizované: 16:40
SaS, Sulík Foto: ,
Richard Sulík.
debata

Podľa Sulíka je návrh budúcoročného štátneho rozpočtu ešte viac ohrozený. „Pribudla ďalšia nástražná mína v podobe rozsudku Najvyššieho súdu SR, podľa ktorého má pološtátna spoločnosť Eustream dostať späť až 70 miliónov eur za nesprávne určený a následne aj vybraný osobitný odvod,“ povedal šéf SaS. Odvod platia firmy, ktoré pôsobia v regulovaných odvetviach. Podľa Sulíka nie je 70 miliónov konečné číslo a pokiaľ by sa rozhodli napadnúť výšku odvodu aj ďalšie firmy, bude vplyv sporu podstatne väčší. „Finančná správa ráta so sumou až jednej miliardy eur,“ dodal Sulík.

Podľa Galeka by mala finančná správa podať voči rozsudku mimoriadne dovolanie. „Posledný, ktorý by mal doplácať na pochybenia štátnych úradníkov, je občan,“ povedal Galek. Súdny spor v tomto prípade podľa neho vyvoláva viacero otáznikov a pochybností. Najvyšší súd SR podľa poslanca aplikoval v domácom spore európske predpisy, na čo je však za štandardných okolností potrebná konzultácia so Súdnym dvorom v Luxemburgu. „Táto neprebehla žiadnym spôsobom. Vyzývame teda finančnú správu, aby v tejto veci ešte podala ústavnú sťažnosť,“ povedal Galek.

Liberáli zdôraznili, že sú proti osobitným odvodom a chceli by ich v prípade spoluúčasti v budúcej vláde rušiť.

Ministerstvo financií (MF) SR sa k presnej výške možných náhrad z prípadných ďalších súdnych sporov nevyjadrilo. „MF SR nebude komentovať hypotetické úvahy a prepočty dosahov. V súčasnosti sa analyzujú ďalšie možnosti riešenia vzniknutej situácie. MF SR urobí všetko pre to, aby toto rozhodnutie malo čo najmenší vplyv na výsledok tohtoročného hospodárenia,“ reagoval tlačový odbor ministerstva na zverejnené informácie.

Podľa stanoviska spoločnosti Eustream ide o nedorozumenie alebo o dezinterpretáciu prípadu. „Prípad spoločnosti Eustream je špecifický a týka sa len jednej konkrétnej transakcie, a to vkladu aktív, pri ktorej posúdení došlo k zjavnému porušeniu európskeho práva, a ako taký v zásade nie je použiteľný na iné prípady,“ uviedol hovorca spoločnosti Pavol Kubík. Eustream však považuje samotný osobitný odvod za právne problematický, a to tak z pohľadu ústavného práva, ako aj medzinárodných záväzkov.

Návrh rozpočtu by mal byť stiahnutý

Návrh rozpočtu je podľa strany hanbou a mal by byť stiahnutý. Zároveň vyzvala poslancov, aby návrh v parlamente nepodporili.

„Vláda tu šafárila štyri roky. Mala historicky najvyššie príjmy a prejedla dobré časy. Namiesto toho, aby vláda sanovala rozpočet, tak urobila čistý chaos. Napraviť sa to dá jedine provizóriom a zmrazením výdavkov. Ak by ani to nemalo stačiť, tak sa musia plošne znížiť výdavky,“ poznamenal predseda SaS Richard Sulík. Liberáli tvrdia, že rozpočet počíta s nereálnymi číslami, čo potvrdzuje aj EK. Poukázali aj na hodnotenie návrhu rozpočtu zo strany Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ).

Rozpočet Slovenska na budúci rok nie je podľa EK úplne v súlade s požadovanými pravidlami. Aj napriek tomu ho však Komisia akceptovala a dala mu zelenú. Pri hodnotení štrukturálneho salda, ako aj výdavkového pravidla EK identifikovala riziko odchýlenia. Zároveň však vyzdvihla, že dlh SR je bezpečne pod hranicou 60 % HDP. Informoval o tom tlačový odbor Ministerstva financií (MF) SR.

„Je to úplne pochopiteľné a vzhľadom na aktuálnu situáciu sme podobné hodnotenie Komisie očakávali. Mojím cieľom je, aby bol rozpočet schválený a nerobili sa v ňom už ďalšie zmeny, ktoré by znamenali zvýšenie deficitu na budúci rok. Stále máme zdravé verejné financie a ak sa neprejaví ‚predvolebná kreativita‘ poslancov Národnej rady SR, dosiahne budúcoročný deficit 0,49 % HDP,“ skonštatoval v súvislosti s hodnotením minister financií. O návrhu rozpočtu verejnej správy na najbližšie tri roky budú poslanci parlamentu rokovať už na najbližšej schôdzi, ktorá sa začne 26. novembra.

debata chyba
Viac na túto tému: #štátny rozpočet