Putin veští začiatok rozpadu EÚ v roku 2028, odídu štáty východnej Európy

Štáty východnej Európy môžu za niekoľko rokov začať uvažovať o odchode z Európskej únie. V prejave na investičnom fóre v Moskve to v stredu povedal ruský prezident Vladimir Putin. Stane sa to podľa neho okolo roku 2028, až sa z terajších príjemcov peňazí z únijnej pokladnice niektoré z nich stanú platiteľmi.

20.11.2019 17:37
debata (464)

Vnútri EÚ vznikli z dôvodu špecifík pri rozdeľovaní financií protiklady, upozornil Putin. Značná časť daňových prostriedkov najvyspelejších európskych štátov „ide na to, aby sa udržali nad vodou tí, ktorí zatiaľ nedosiahli určitú úroveň hospodárskeho rozvoja,“ konštatoval. Dodal, že ide o desiatky miliárd eur.

„Niekde na začiatku roka 2028 niektoré krajiny východnej Európy dosiahnu takú úroveň ekonomického rozvoja, že prestanú byť príjemcami grantov a najrôznejších pomoci z európskeho rozpočtu a budú musieť platiť tak, ako to robí Veľká Británia,“ pokračoval ruský prezident. „A nie som si istý, či ich nenapadne to isté, čo dnes Britániu,“ vyhlásil v narážke na zámer Londýna opustiť Európsku úniu.

Európska únia teraz debatuje o podobe svojho budúceho dlhodobého rozpočtu na roky 2021 až 2027. Krajiny zo stredu a východu bloku v ňom zostanú príjemcami únijných peňazí, veľmi pravdepodobne ale získajú menej ako v súčasnom období. O hlavných parametroch viacročného rozpočtu by mali šéfovia štátov a vlád bloku rokovať na summite v decembri. Veľká Británia, ktorá by z EÚ mala odísť na konci januára 2020, patrí k čistým platcom do únijnej kasy, dojednanú však má výraznú zľavu svojich odvodov.

Putin: Ruská hrozba je hovadina

Ruský prezident poprel, že by jeho krajina, obviňovaná po vpáde do Gruzínska a Ukrajiny z rozpínavosti, kohokoľvek ohrozovala. Je vraj úplne zjavné, že európski vodcovia tvrdeniam o ruskej hrozbe už neveria. Podľa Putina je to legenda vymyslená tými, ktorí sa na nej chcú priživiť.

„Dnes už to ale nefunguje. Nehľadiac na všetky problémy s Ukrajinou, na špekulácie o Kryme a Donbase, všetci jasne pochopili, že Rusko sa na nikoho nemieni vrhnúť. Je to jednoducho hlúposť, hovadina,“ citovala prezidenta agentúra TASS.

„Ruská hrozba je výmysel tých, ktorí sa chcú priživiť na roli predsunutej hliadky v boji s Ruskom a získať nejaké bonusy a preferencie. Všetkým je to jasné, vodcom hlavných európskych krajín je to absolútne jasné,“ vyhlásil kremeľský šéf.

Putin pochválil Čínu, ktorej sa podľa neho najlepšie podarilo zlúčiť možnosti centralizovanej správy s rozvojom prvkov trhovej ekonomiky. V bývalom Sovietskom zväze sa nič také nestalo a následky rozpadu potom vraj prekonali tie najhoršie očakávania.

„Výsledky neefektívnej hospodárskej politiky v ZSSR sa prejavili aj v politickej sfére. Následky rozpadu boli horšie ako čokoľvek, čo si ľudia mysleli a čo mohli v najhorších predstavách očakávať,“ povedal prezident.

464 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Vladimir Putin