Ťažší prístup k hypotékam. Štát chce zakázať príliš vysoké splátky

Štát chce pribrzdiť výrazné zadlžovanie Slovákov. Maximálny podiel splátky na príjme klienta sa podstatne zníži. Výnimku budú mať mladí.

21.11.2019 11:43
debata (13)

Zadlženosť slovenských domácností je na Slovensku stále nadmerná. Podľa Národnej banky Slovenska (NBS) sú najrizikovejšími klientmi tí, ktorí majú vysoký podiel splátok k svojmu príjmu. Na týchto ľudí sa preto po novom zamerajú nové opatrenia NBS, ktoré by mali začať platiť od januára budúceho roka, nabiehať však budú pozvoľne, finálne by mali platiť až od 1. apríla 2020. Regulátor to zdôvodňuje tým, že chce viac chrániť klientov, ako aj stabilitu sektora.

Po novom sa zmenia pravidlá pre limit DSTI, teda maximálny podiel splátky na príjme klienta. Na Slovensku bol doteraz tento limit na úrovni 80 %, zatiaľ čo v iných krajinách eurozóny je na nižšej úrovni. V Českej republike je napríklad na úrovni 45 %. Od budúceho roka sa má tento limit na Slovensku znížiť na 60 %. Výnimka bude platiť pre mladých klientov do 35 rokov.

„Pokiaľ ide o mladých ľudí do 35 rokov, výnimku sme stanovili v rozsahu piatich percent pri novoposkytnutých úveroch s tým, že budú môcť mať ukazovateľ DSTI medzi 60 % – 70 %,“ priblížil vo štvrtok na stretnutí s médiami člen Bankovej rady NBS Vladimír Dvořáček.

Video
Ide o peniaze - s Marošom Ovčarikom aktuálne o hypotékach

Tieto novinky sa majú do praxe zaviesť dvoma opatreniami NBS, ktoré sú aktuálne v medzirezortnom pripomienkovom konaní. „Nie je to definitívny návrh, budeme ešte konzultovať s bankami, uvidíme, aké budú ich reakcie, finálne znenie opatrenia bude známe až v polovici decembra tohto roka,“ podotkol Dvořáček.

NBS chce týmito opatreniami zabrániť najmä zadlžovaniu ľudí, ktorí by v čase krízy mali problém svoje záväzky splácať. „Cieľom tohto opatrenia nie je obmedziť úverovanie, ale ochrániť najzraniteľnejšiu časť domácností, ktorá má relatívne nízke príjmy, pred tým, aby čerpali neprimerane vysoké úvery,“ doplnil Dvořáček.

V treťom štvrťroku tohto roka sa totiž rast úverov na bývanie opäť výrazne zrýchlil. Dôvodom bol podľa NBS najmä prudký pokles úrokových sadzieb, ale aj vysoká konkurencia medzi finančnými domami. Výraznejšie vzrástli aj ceny nehnuteľností. „V prvom polroku sa celkový rast úverov vyvíjal relatívne dobre, prehupli sme sa pod 10 %, za prvý polrok bol medziročný rast úverov pre domácnosti na úrovni 9,5 %, ale v druhom polroku sme začali pod vplyvom poklesu sadzieb pozorovať ďalšie neúmerne vysoké rasty úverov. Tieto opatrenia sú reakciou na tento neúmerne vysoký rast,“ doplnil Dvořáček.

Podľa NBS sú klienti často oslovovaní bankami, že za takéto nízke úrokové sadzby si môže zobrať úver každý. „My sa nedomnievame, že za nízke úrokové sadzby si môže úver zobrať každý v akejkoľvek výške. Chceme prispieť k tomu, aby si ľudia brali len úvery v takej výške, ktorú budú schopní v budúcnosti splácať, a to aj za okolností, že dôjde k zhoršeniu ekonomickej situácie,“ priblížil Dvořáček.

Doterajšie opatrenia, ktoré prijala NBS, podľa nej prispeli najmä k zmierneniu strát bánk v prípade krízy, ale aj k stabilizácii trhu. Z hľadiska dosahov na trh úverovania bude podľa riaditeľa odboru dohľadu na makroúrovni v NBS Mareka Ličáka vplyv na trh úverovania mierny. „Významne sa však zníži rizikovosť nových úverov, čím sa podľa NBS zvýši odolnosť domácností v čase krízy,“ priblížil Ličák. Nový limit môže podľa jeho slov zmierniť aj rastúce nerovnováhy na trhu nehnuteľností. „Bude to mať pozitívny dosah na finančnú stabilitu a klientov,“ dodal Ličák.

13 debata chyba
Viac na túto tému: #úver #hypotéka #zadlžovanie