Amazon žaluje Pentagon, že dal miliardovú zákazku Microsoftu

Spoločnosť Amazon podala v piatok žalobu na Pentagon pre jeho rozhodnutie prideliť desaťročnú zákazku na cloudové služby za desať miliárd dolárov Microsoftu.

23.11.2019 05:50
debata

Amazon už tieto služby poskytuje americkej Ústrednej spravodajskej službe (CIA), považuje sa za povolanejšieho dodávateľa a ministerstvo obrany podľa neho krok urobilo pod politickým tlakom, informovala agentúra Reuters.

Podľa Reuters bol Amazon považovaný za favorita na zákazku, ktorej cieľom je modernizácia zastaraných dátových a komunikačných systémov americkej armády. V októbri ale Pentagon prekvapivo oznámil, že kontrakt získal Microsoft.

Firma Amazon je presvedčená, že v rozhodovaní o zákazke hrala úlohu politika. Americký prezident Donald Trump mal v minulosti opakovane výhrady k šéfovi Amazonu Jeff Bezos. Ten vlastní okrem iného denník The Washington Post, ktorý sa stavia kriticky k Trumpovmu prezidentovania.

Americký minister obrany Mark Esper minulý týždeň odmietol tvrdenie, že rozhodnutie Pentagonu nebolo spravodlivé. O kontrakt mali záujem okrem Microsoftu a Amazonu tiež Oracle a IBM.

debata chyba
Viac na túto tému: #Microsoft #USA #Amazon #Pentagon