Slováci sú v bytoch natlačení oveľa viac ako priemerný Európan

Slováci bývajú viac ako obyvatelia ostatných krajín EÚ vo vlastnom bývaní, pričom až 90 % slovenských domácností vlastní nehnuteľnosť, v ktorej aj býva. Ako ďalej vyplýva z analýzy UniCredit Bank, viac bývajú vo vlastnom len obyvatelia Rumunska, porovnateľný podiel vlastného bývania je aj v Chorvátsku a Litve.

23.11.2019 16:58
debata (47)

Dôvodom vyššieho podielu vlastníctva v regióne strednej a východnej Európy môže byť podľa analytikov väčšia túžba po vlastníctve, ale aj slabo rozvinutý nájomný trh.

Aj napriek vysokému podielu vlastného bývania Slováci v porovnaní s ostatnými krajinami EÚ majú svoje nehnuteľnosti stále relatívne menej zaťažené hypotekárnymi úvermi. Kým v priemere v krajinách EÚ žije viac ako štvrtina domácností v nehnuteľnosti zaťaženej hypotékou, na Slovensku je ich podiel na úrovni 16 %. Jedným z dôvodov vysokého podielu vlastníctva nehnuteľnosti a zároveň stále podpriemerného podielu nehnuteľností zaťažených úverom je podľa analytikov UniCredit Bank prevod bytov z vlastníctva štátu na domácnosti za zostatkové ceny v deväťdesiatych rokoch.

Posledné roky je však stále silný dopyt po novom bývaní už nasýtený takmer výlučne novými úvermi na bývanie. To sa podľa analytikov UniCredit Bank prejavuje aj na relatívne dynamickom raste podielu nehnuteľnosti zaťažených úverom v posledných rokoch. Za posledných desať rokov sa ich podiel zvýšil o viac ako 10 percentuál­nych bodov.

Preľudnenosť nehnuteľnosti je jedným z významných zdrojov dopytu po novom bývaní. Miera preľudnenosti nehnuteľností v posledných rokoch systematicky klesala. Za posledných desať rokov klesla takmer o sedem percentuálnych bodov na 36,4 % v roku 2017, čo je posledný známy údaj. Zostáva však stále vysoko nad priemerom EÚ, ktorý predstavuje 15,3 % a je aj vysoko nad úrovňou blízkej Českej republiky s mierou 15,7 %. „Jedným z vysvetlení by mohli byť početné marginalizované skupiny, najčastejšie rómskej populácie,“ uvádza sa v analýze.

Nadpriemerné zastúpenie obyvateľstva žijúceho v preľudnených domácnostiach je najmä medzi mladými ľuďmi. Vo vekovej kategórií 25 až 29 rokov dosahuje až 44 %. Pri historicky vysokom sklone k vlastníctvu nehnuteľností a slabo rozvinutom trhu s nájomnými bytmi sa tak rastúca životná úroveň domácností podľa analytikov zákonite prejavuje na silnom dopyte po novom bývaní. Tento dopyt je navyše zvýrazňovaný dostupnými úvermi na bývanie, a to aj pre nízke úrokové sadzby.

Index dostupnosti bývania financovaného bankovým úverom sa podľa analytikov UniCredit Bank pohybuje na historických maximách. Podstatná časť vznikajúceho dopytu po novom bývaní je tak financovaná z bankového úveru. Následkom toho prudko vzrástla v posledných rokoch aj zadlženosť slovenských domácností.

47 debata chyba
Viac na túto tému: #Reality #bývanie #byt #hypotéka #domácnosti