Aj americká komora nabáda Slovákov, aby sa vrátili domov pracovať

Firmy zo Slovenska sa obzerajú po Slovákoch pracujúcich v zahraničí najmä pre nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily. Ľudia, ktorí sa uvažujú o návrate, podľa zamestnávateľov v oblasti IT a centier zdieľaných služieb v súčasnosti už môžu dostať porovnateľné podmienky ako v Dubline, Londýne alebo Kodani.

24.11.2019 20:17
debata (17)

Do dánskej Kodane prišlo v sobotu predstaviť svoje pracovné ponuky 10 firiem z týchto oblastí v rámci projektu Work in Slovakia- Good idea. Prezident Americkej obchodnej komory (AmCham) Gabriel Galgóci vysvetlil, že slovenská ekonomika rastie a zamestnávatelia majú problém získať kvalifikovanú pracovnú silu na Slovensku.

„Stále ponuka, ktorá prichádza zo stredných alebo vysokých škôl, nie je schopná uspokojiť potrebu spoločností na Slovensku. Spoločnosti zistili, že Slovensko je atraktívne z pohľadu jazykového vybavenia, geografickej polohy. To vytvára tlak na trh práce,“ zhodnotil v Kodani Galgóci.

Pre firmy podľa neho existujú dve možnosti ako túto situáciu riešiť. Môžu voziť pracovnú silu zo zahraničia, ale podľa prezidenta AmChamu firmy pri tom napríklad narážajú na problém s integráciou do spoločnosti. Druhou možnosťou je prilákať domov Slovákov zo zahraničia. Preto sa aj Amcham rozhodol zapojiť do projektu Work in Slovakia- Good idea.

Z hľadiska pracovných príležitostí v oblasti IT a centrách zdieľaných služieb majú podľa neho Slováci šancu nájsť si uplatnenie. „Ak sa pozrieme na rozloženie zamestnancov, ktorí v súčasnosti pracujú v zahraničí, tak buď sú to ľudia, ktorí robia na nízkokvalifiko­vaných pozíciách a nie sú schopní nájsť si adekvátne platenú prácu na Slovensku, ale IT a centrá zdieľaných služieb sa na Slovensku dostali do stavu, kedy platy aj podmienky sú na úrovni, ktoré sú schopné dostať ľudia v Londýne, Dubline alebo v Kodani,“ tvrdí Galgócy. Podľa neho by ponuky firiem mohli Slovákov žijúcich v zahraničí zaujať, ak už uvažujú o návrate domov.

Európska migračná agentúra pracuje na výskume, ktorý je zameraný práve na návrat ľudí na Slovensko. „Cieľom je pripraviť analýzu prípadných návratov Slovákov, ktorí žijú v zahraničí s tým, že boli sme na podobnom podujatí v Londýne a Dubline, ktorých sa zúčastnilo vyše 200 ľudí,“ priblížil riaditeľ agentúry Marián Vlasatý. Predbežné výsledky podľa jeho slov ukázali, že približne viac ako polovica týchto ľudí je pripravených vrátiť sa do roka naspäť na Slovensko. „Jeden z hlavných motivačných faktorov, ktoré by mohli pomôcť k tomu, je cielená pracovná ponuka,“ doplnil Vlasatý.

Zároveň je presvedčený, že títo ľudia majú čo ponúknuť firmám na Slovensku. „Obrovskou výhodou sú skúsenosti s prácou v medzinárodnom prostredí. Keď sa chceli Slováci uchytiť v zahraničí, museli sa zaradiť do nového kolektívu v medzinárodnom prostredí, museli sa naučiť miestny jazyk, alebo väčšinou používali anglický jazyk. Toto sú skúsenosti, ktoré sú vítané hlavne pre veľké medzinárodné firmy, ktoré pôsobia na Slovensku a zamestnávajú ľudí z medzinárodného prostredia,“ dodal Vlasatý.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Slovensko #zamestnanie