Rusko v decembri spustí Silu Sibíri, plynovod do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching začne 2. decembra prostredníctvom telemostu prevádzku plynovodu Sila Sibíri, ktorým bude prúdiť ruský plyn do Číny.

25.11.2019 17:19
debata (157)

Oznámil to v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Sila Sibíri je s nákladmi 55 miliárd dolárov doposiaľ najdrahším ruským plynovodom, napísala agentúra DPA.

Prevádzku v decembri odštartuje časť dlhá 2157 kilometrov. Vo finále by mal plynovod podľa DPA merať zhruba 3000 kilometrov. Ruský plynárenský gigant Gazprom už v roku 2014 podpísal obriu dohodu o dodávkach plynu do Číny plynovodom Sila Sibíri počas 30 rokov v hodnote zhruba 400 miliárd dolárov.

Kapacita plynovodu Sila Sibíri by mala dosiahnuť 38 miliárd metrov kubických plynu ročne. Nový plynovod má pomôcť Rusku znížiť závislosť na európskom trhu, na ktorý Gazprom v minulom roku dodal vyše 200 miliárd kubických metrov plynu.

Gazprom disponuje najväčšími zásobami zemného plynu na svete a má monopol na vývoz tejto strategicky dôležitej suroviny z Ruska prostredníctvom plynovodov. Je kľúčovým dodávateľom plynu pre rad európskych krajín vrátane Slovenskej republiky.

157 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #Rusko #plyn