Akciové indexy rastú, trhy povzbudzuje nádej na americko-čínsku dohodu

Akciové trhy na oboch stranách Atlantiku rastú. V USA uzavreli indexy na rekordných maximách, v Európe sú na štvorročnom vrchole.

26.11.2019 06:09
debata (21)

Americké akcie v pondelok posilnili vďaka nádejám na pokrok v obchodných rozhovoroch medzi Spojenými štátmi a Čínou. Ich hlavné indexy tak uzavreli na nových rekordných maximách. Náladu na trhu podporila aj séria správ o fúziách a akvizíciách.

Európske akcie v pondelok uzavreli na štvorročnom maxime. Paneurópsky akciový index STOXX 600 si pripísal 1,02 percenta a obchodovanie zakončil na hodnote 408,09 bodu. Zaznamenal tak najvýraznejší jednodňový nárast za posledných šesť týždňov.

Čínsky denník Global Times v pondelok s odvolaním sa na odborníkov blízkej čínskej vláde napísal, že Čína a Spojené štáty sú veľmi blízko prvej fáze obchodnej dohody. Peking navyše cez víkend uviedol, že sa bude usilovať o lepšiu ochranu duševného vlastníctva, čo je jedna z kľúčových požiadaviek Washingtonu.

Akcie francúzskej skupiny LVMH, ktorá sa zameriava na predaj luxusného tovaru, vzrástli o dve percentá po správe, že firma sa dohodla na prevzatí amerického klenotníctva Tiffany. Zaplatí za neho 16,2 miliardy dolárov. Posilňovali aj akcie švajčiarskej farmaceutickej spoločnosti Novartis, ktorá oznámila dohodu o prevzatí americkej biotechnologickej firmy The Medicines za 9,7 miliardy dolárov.

Dow Jonesov index, ktorý zahŕňa akcie tridsiatich popredných amerických podnikov, si pripísal 0,68 percenta a obchodovanie zakončil na 28 066,47 bodu. Širší index S&P 500 vzrástol o 0,75 percenta na 3133,64 bodu a technologický index Nasdaq Composite sa zvýšil dokonca o 1,32 percenta na 8632,49 bodu.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #burzy #akciové trhy