Šanca Boeingu na získanie certifikátu pre 737 MAX ešte v tomto roku klesá

Šanca, že boeingy 737 MAX budú opätovne certifikované americkým Federálnym úradom pre letectvo (FAA) do konca roka, je už len minimálna. FAA totiž dal opätovne najavo, že urobí všetko preto, aby lietadlá boli skutočne bezpečné. Boeing pritom očakáva, že certifikáciu získa lietadlo ešte tento rok.

27.11.2019 10:23 , aktualizované: 23:11
debata (7)

Ako uviedol spravodajský kanál CNBC, FAA už tretíkrát za posledné dva týždne naznačil, že sa ponáhľať nebude. V najnovšej správe informoval, že ešte nedokončil preverovanie potrebných zmien na stroji 737 MAX, po čom ešte musia nasledovať testovacie lety. Ako FAA dodal, nepovolí návrat lietadla do prevádzky, dokiaľ nedokončí viacero kôl prísnych testov.

Boeing pritom počíta s návratom strojov do komerčnej prevádzky v januári budúceho roka. To si však vyžaduje získanie nového certifikátu v dostatočnom predstihu. Na otázku CNBC, či naďalej počíta s komerčnou prevádzkou lietadiel do konca januára, Boeing reagoval, že „pôvodnú prognózu nezmenil“.

Spoločnosť Boeing nedávno vyslovila predpoklad, že dodávky leteckým firmám obnoví v decembri a v januári dostane od FAA definitívne schválenie prevádzky strojov Max americkými aerolíniami. Šéf FAA Stephen Dickson však odmieta verejne stanoviť dátum návratu lietadiel Max na oblohu. Dickson tiež nepovedal, či FAA bude súhlasiť s tým, že Boeing obnoví dodávky strojov Max leteckým firmám na budúci mesiac.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Boeing #FAA #boeing 737 MAX