Rozprava: Kamenický pred prázdnou sálou, Cigániková trhala rozpočet

Z rozpravy o štátnom rozpočte sa stalo malé divadlo. Minister financií Ladislav Kamenický rečnil pred prázdnou sálou, poslankyňa Cigániková trhala rozpočet.

29.11.2019 09:46 , aktualizované: 13:24
debata (93)

VIDEO: Poslankyňa Jana Cigániková (SaS) v parlamente: „Dovoľte mi ukázať, čo si vás rozpočet zaslúži“ a roztrhala ho. Predsedajúci schôdze Andrej Danko schôdzu prerusil a požiadal poslankyňu, aby to dala do poriadku.

Video
Poslankyňa Jana Cigániková roztrhala počas svojho príspevku rozpočet.

Kamenický: Provizórium je zlé riešenie

Rozpočtové provizórium by bolo pre Slovensko zlé riešenie. Uviedol to na začiatok parlamentnej rozpravy k návrhu rozpočtu minister financií Ladislav Kamenický.

Reagoval tak aj na polemiku z posledných dní o tom, či hrozí neschválenie rozpočtu v parlamente. O možnosti, že rozpočet neprejde, otvorene hovoril aj predseda koaličnej SNS Andrej Danko. Neskôr upresnil, že jeho poslanci návrh rozpočtu podporia. Dodal však, že je na zodpovednosti Smeru-SD, ktorý má pod patronátom rezort financií, aby si zabezpečil dostatočnú podporu návrhu rozpočtu aj medzi ostatnými poslancami.

Video
Minister financií Ladislav Kamenický predložil návrh rozpočtu.

Len hlasy koalície nestačia

Faktom totiž je, že poslanecké kluby koaličných strán už nedisponujú nadpolovičnou väčšinou hlasov v parlamente. Momentálne je v nich 74 poslancov zo 150-členného pléna. Koalícia pri rozpočte nemôže počítať napríklad ani s hlasmi bývalých poslancov Mosta-Híd Martina Fedora, Kataríny Cséfalvayovej a Petra Kresáka. Tí v piatok vyhlásili, že návrh rozpočtu nepodporia, pretože koaliční poslanci zmietli z aktuálnej schôdze parlamentu niekoľko desiatok poslaneckých návrhov, vrátane podľa nich dôležitej Bezpečnostnej a obrannej stratégie Slovenska. Koalícia tak na istotu schválenia rozpočtu na budúci rok bude musieť hľadať podporu aj medzi poslancami mimo ich poslaneckých klubov.

„Čo sa týka schválenia rozpočtu, myslím si, že by bolo veľmi rozumné, aby rozpočet na budúci rok bol schválený. V rámci rozpravy možno budeme hovoriť o tom, čo znamená rozpočtové provizórium. Myslím si, že toto riešenie nie je dobré pre nás, ani pre krajinu, ani pre obyvateľov Slovenska. Takže chcel by som poprosiť o podporu návrhu rozpočtu na budúci rok,“ povedal v piatok na úvod rozpravy minister financií Ladislav Kamenický. Do rozpravy sa pritom písomne prihlásili poslanci s trinástimi vystúpeniami, následne po ukončení rozpravy písomne prihlásených poslancov dostanú možnosť sa prihlásiť do rozpravy ústne. Hlasovanie o rozpočte sa očakáva budúci týždeň.

Opozícia: Vláda prejedla dobré časy

Návrh rozpočtu na budúci rok je nekvalitný, klamlivý a poslanci OĽaNO ho odmietajú. Tvrdí to poslanec za hnutie OĽaNO Eduard Heger, ktorý podľa vlastných slov vychádzal aj z hodnotenia rozpočtu od Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Tá totiž tvrdí, že rozpočet obsahuje rovnaké nedostatky, ako predošlé rozpočty, ktoré vznikajú nerealistickým rozpočtovaním alebo nesprávnym zohľadnením metodiky. Rozpočet by tak mal byť podľa neho prepracovaný.

„Takto nekvalitný a klamlivý rozpočet posunutý do Národnej rady SR je podľa mňa urážkou a výsmechom poslancom, ktorí majú o ňom hlasovať. My za hnutie OĽaNO ho odmietame,“ tvrdí Heger s tým, že posledný rozpočet tejto vlády je zároveň mementom toho, ako hospodárska politika vlády zadlžovala občanov, dokonca v najlepších časoch, zatiaľ čo okolité krajiny boli schopné hospodáriť vyrovnane a prebytkovo.

Súčasná vláda pritom podľa Hegera necháva budúcim vládam aj viacero rozpočtových mín. Tie najväčšie vychádzajú z dôchodkového systému. „Súvisí to aj s rozpadom dôchodkového systému. Smer rozbil tento systém a nepripravil rozpočet na to, aby ho dokázal zafinancovať,“ povedal Heger s tým, že na pokrytie zmien v dôchodkovom systéme budú v budúcnosti potrebné dodatočné miliardy eur.

Za problém súčasného rozpočtu pritom Heger považuje aj príjmy unikajúce na dani z pridanej hodnoty. „Treba skončiť s ochranou oligarchov na finančnej správe pri DPH, tam sú peniaze,“ tvrdí. Potrebné je podľa neho taktiež zaviesť výdavkové stropy, zabezpečiť realizáciu úspor identifikovaných Útvarom hodnoty za peniaze a na mieste by podľa neho bola aj úvaha o tom, aby ministri museli vysvetľovať prípady, ak identifikované úspory nenapĺňajú.

Opozícia často v rozprave o rozpočte kritizuje najmä skutočnosť, že súčasná vláda „prejedla“ dobré časy a aj pôvodné plány na vyrovnaný rozpočet odsunula. Podľa Ondreja Dostála z OKS prostredie nízkych úrokových sadzieb, ktoré vytvorili centrálne banky v eurozóne, vlády Smeru-SD len zneužili na ďalšie zadlžovanie Slovenska.

„Návrhom rozpočtu na rok 2020 sa rozhodla vláda Smeru-SD odovzdať budúcej vláde verejné financie a inštitúcie v oveľa horšom stave, než mohla, vzhľadom na superdobré časy, ktoré sme ostatné roky v globálnej ekonomike žili,“ konštatuje Dostál.

Vláda vníma riziká

Vláda pritom podľa Kamenického vníma aj riziká, na ktoré upozorňujú či už rozpočtová rada, Národná banka Slovenska alebo Európska komisia. „Rozpočet je plán a ako každý plán, aj tento v sebe nesie určité riziká,“ povedal. Tie sú však podľa Kamenického ako negatívne, tak aj pozitívne a nikdy nevieme, kedy a či sa vôbec materializujú a aký veľký bude ich vplyv na pôvodné plány.

„Riziká, ktoré sú prezentované, nie sú pre nás na ministerstve financií neznáme, avšak ako minister financií som zodpovedný nielen za verejné financie, ale mám zodpovednosť aj voči svojim kolegom a preto rozpočet musí skĺbiť potreby jednotlivých výdavkových oblastí a zodpovednosť voči verejným financiám pri akceptácií určitých prítomných rizík,“ tvrdí Kamenický. Schválený rozpočet je síce podľa neho statická veličina, ale jeho realizácia predstavuje dynamický organizmus, na ktorý je potrebné počas roka reagovať.

Rozpočet má byť s polpercentným deficitom

V pléne Národnej rady SR sa v piatok začala rozprava o návrhu štátneho rozpočtu na budúci rok. Poslanci budú musieť posúdiť aj navrhované zmeny v návrhu rozpočtu za stovky miliónov eur. Tie reagujú na opatrenia schválené v parlamente po predložení rozpočtu do Národnej rady SR tak, aby zabezpečili dodržanie stanoveného cieľa a teda deficitu verejných financií na úrovni 0,49 percenta hrubého domáceho produktu (HDP).

Okrem toho zohľadňujú aj rozhodnutie nepokračovať v rokovaní o návrhu na zvýšenie spotrebných daní na tabakové výrobky. Pozmeňujúce návrhy odporučil schváliť plénu gestorský finančný výbor na návrh jeho predsedu Róberta Puciho (Smer-SD).

Z finančného výboru ide návrh rozpočtu s pozmeňujúcim návrhom, ktorý má znížiť príjmy štátneho rozpočtu z dôvodu vypustenia odvodu zo zisku štátneho podniku Lesy SR v sume 5 mil. eur, zároveň sa zvyšujú výdavky kapitoly Ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny SR vplyvom úpravy minimálnych dôchodkov o 80,5 mil. eur. Pozmeňujúci návrh taktiež predpokladá výpadok príjmov v objeme 101,8 mil. eur zo spomínaného vypustenia návrhu na zvýšenie spotrebnej dane z tabakových výrobkov.

Pozmeňujúce návrhy k rozpočtu, ktoré odporučil finančný výbor schváliť, počítajú aj s negatívnym vplyvom novely zákona o dani z príjmov v sume 32,3 mil. eur. Ide o návrh na podporu rozvoja podnikového nájomného bývania. Do rozpočtu sa pozmeňujúcim návrhom zapracúva tiež zdvojnásobenie bankového odvodu, čo znamená pozitívny vplyv vo výške 114,1 mil. eur. V záujme dodržania spomínaného polpercentného cieleného deficitu však pozmeňujúci návrh predpokladá aj zníženie výdavkov v kapitole Všeobecná pokladničná správa (VPS) o 105,5 mil. eur.

Už pôvodný návrh rozpočtu schválený vládou a predložený parlamentu pritom zohľadňoval vtedy známe a schválené legislatívne opatrenia za vyše 350 mil. eur, vrátane takmer 140-miliónového dopadu zvýšenia nezdaniteľnej časti základu dane či zhruba 80 mil. eur, o ktoré sa znížia príjmy vplyvom zníženej sadzby DPH na ďalšie potraviny. Minister financií Ladislav Kamenický (Smer-SD) pritom niekoľkokrát zopakoval, že jeho prioritou je nenavyšovať už plánovaný deficit verejných financií. Aktuálny návrh na úrovni 0,49 percenta HDP je totiž hraničným na splnenie európskych pravidiel a Európska komisia už vyjadrila obavu, že sa Slovensku nepodarí dodržať podmienky Paktu stability a rastu.

93 debata chyba
Viac na túto tému: #ekonomika #rozpočet #deficit #Slovensko #HDP