Bulhari si otvárajú dvere k euru. Silný rast, nízky verejný dlh

Medzinárodná ratingová agentúra S&P Global Ratings zvýšila Bulharsku ratingy dlhodobých a krátkodobých záväzkov v zahraničnej a domácej mene na BBB/A-2 z úrovne BBB-/A-3 a pridelila im pozitívny výhľad.

01.12.2019 10:09
debata (22)

Zlepšenie ratingov odzrkadľuje očakávanie agentúry, že ekonomika Bulharska bude rásť a vykazovať dobré fiškálne výsledky. Pozitívny výhľad odráža postupné posilňovanie fiškálneho postavenia krajiny.

S&P Global Ratings prognózuje, že bulharská ekonomika za tento rok vykáže rast o 3,6 percenta, čo je mierne viac, ako vyplývalo z predošlej predikcie agentúry. V rokoch 2020 až 2022 bude podľa predpovede S&P bulharské hospodárstvo v priemere rásť zhruba tempom 3 percentá ročne, a to predovšetkým vďaka domácemu dopytu. Agentúra očakáva, že nezamestnanosť v krajine v tomto roku klesne na historické minimu 4,4 percenta.

V posledných troch rokoch Bulharsko dosahovalo prebytky verejných financií a aj v tomto roku S&P predpokladá mierny prebytok. V rokoch 2020 až 2022 bude bulharský rozpočet podľa S&P zhruba vyrovnaný a verejný dlh krajiny do roku 2022 klesne pod hranicu 10 percent hrubého domáceho produktu (HDP) z úrovne 12 percent HDP v rolku 2019. Agentúra sa domnieva, že doterajší pokrok krajiny jej umožní v roku 2020 vstúpiť do mechanizmu výmenných kurzov ERM II, ktorý je vstupnou bránou pre členstvo v eurozóne.

22 debata chyba
Viac na túto tému: #rating #euro #eurozóna #Standard & Poor's #Bulharsko