Potravinová inšpekcia: Nízka cena neospravedlňuje mizernú kvalitu

Potravinoví inšpektori vykonali od začiatku roka 2019 vyše 47 tisíc kontrol. Ich počet medziročne stúpol o viac ako 6 tisíc.

02.12.2019 10:23
debata (4)

VIDEO: Veľkým problémom potravinárskej výroby je hygiena, uviedol šéf potravinovej správy Jozef Bíreš. Pozrite si, cez aké prevádzky prešli potraviny.

Video
Veľkým problémom potravinárskej výroby zostáva hygiena.

Inšpektori odhalili celkovo 10 416 nedostatkov, čo je však v medziročnom porovnaní celkovo o 2 671 pochybení menej. Medzi najčastejšie problémy, na ktoré potravinoví inšpektori pri celoslovenských kontrolách narážajú, patria zanedbaná hygiena, potraviny po dátume spotreby či nepriaznivé látky v zložení. Informovala o tom v pondelok na tlačovom brífingu ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná.

„Slovensko patrí vďaka našej intenzívnej práci medzi najlepšie krajiny EÚ v oblasti kontroly bezpečnosti potravín. Okrem toho na východnej hranici zachytávame zdravie ohrozujúce, alebo inak nevyhovujúce produkty z krajín mimo EÚ. Od 1. januára do 30. októbra 2019 sme zrealizovali 47 722 kontrol potravín na celom Slovensku. Ochrana slovenského spotrebiteľa je absolútnou prioritou nielen mojou, ale aj SNS. S kontrolami tento rok ešte nekončíme. Čakajú nás cielené previerky vianočného sortimentu, na ktorých si každoročne dávame mimoriadne záležať,“ povedala Gabriela Matečná.

Štátna veterinárna a potravinová správa SR (ŠVPS SR) kontrolovala všetky stupne potravinového reťazca – od prvovýrobcov až po kamenné a internetové obchody. „Posvietili sme si na výrobcov, baliarne, distribútorov, veľkoobchodné sklady, hypermarkety, supermarkety a aj malé predajne. Kontrolám neunikli ani trhoviská, predajné automaty, čerpacie stanice či eshopy s potravinami,“ doplnil ústredný riaditeľ ŠVPS SR Jozef Bíreš. Najviac kontrol bolo zrealizovaných v malých predajniach (13 459), v stredných predajniach (12 411), u výrobcov a v baliarňach (spolu 8 309).

„Nízka cena v žiadnom prípade nie je ospravedlnením za mizernú kvalitu. Pravidlá platia pre všetkých bez rozdielu a ohľadu na cenu. Spotrebitelia by však mali byť pri nakupovaní produktov za nižšie ceny ostražití aj z iného dôvodu. Jeden z trojice najväčších reťazcov na Slovensku zvykne vydávať vo svojich akciových letákoch za zľavnené aj také potraviny, ktoré je možné u konkurenčných predajcov nakúpiť za citeľne nižšie ceny. V tomto prípade už nehovoríme o lacnom tovare, ale o obyčajnom lacnom triku, ktorý má spotrebiteľa presvedčiť, že ušetril. Aj pri nákupe potravín má preto zmysel porovnávať si ceny u viacerých predajcov,“ skonštatoval generálny riaditeľ sekcie potravinárstva a obchodu MPRV SR Milan Lapšanský. Podľa jeho slov má ísť o reťazec, ktorý má dlhodobo najnižší podiel slovenských produktov na svojich pultoch.

Najčastejším prehreškom pri kontrolách subjektov bola nedostatočná hygiena. Medzi opakovanými nedostatkami sa podľa ŠVPS SR vyskytovali aj nesprávne označené potraviny a ako problematické sa tradične ukázali aj punčové produkty, a to punčové rezy a punčové torty.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #reťazce #Štátna veterinárna a potravinová správa