Elektrina a plyn zdražejú viac, ako sa čakalo

Januárové zdraženie energií predstihuje odhady. Ceny elektriny od januára 2020 porastú takmer o deväť percent, plynu o päť percent. Za všetkým má byť pridrahá komodita na burzách.

02.12.2019 17:54 , aktualizované: 03.12.2019 10:00
debata (138)

Je tak očividné, že regulačný úrad pod vedením Ľubomíra Jahnátka použil prístup z minulého roka, keď nárast cien zdôvodňoval práve skokmi na burze. Zdá sa tiež, že rovnako ako vlani takmer nesiahol na rôzne poplatky, ktoré odberatelia platia v cenách elektriny i plynu.

Pri elektrine ide hlavne o spornú tarifu za prevádzkovanie systému. V tej platia domácnosti nielen na elektrinu vyrobenú zo zelených zdrojov, ale aj na tú z domáceho uhlia.

Minister hospodárstva Peter Žiga ešte v novembri hovoril, že elektrina zdražie do osem percent a plyn o štyri až šesť percent. Podobné zdraženie očakávali aj dodávatelia.

Rast cien elektriny a plynu pre svojich odberateľov oznámil v pondelok po rozhodnutí regulačného úradu štátny Slovenský plynárenský priemysel (SPP). Pri stanovení cien za dodávku elektriny Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) vychádzal z ceny silovej elektriny na pražskej burze, vysvetľuje hovorca SPP Ondrej Šebesta. Tá totiž za prvý polrok 2019, ktorý je pre regulované ceny rozhodujúci, vzrástla medziročne o 28 percent. "Vzhľadom na tento nárast sa koncové ceny za dodávku elektriny pre domácnosti medziročne zvýšia v priemere o približne deväť percent,“ hovorí Šebesta.

Pri plyne rozhoduje vývoj cien komodity na nemeckej burze za posledných 12 mesiacov. V sledovanom období – teda od októbra minulého roka do konca tohtoročného septembra – porástli ceny na plynovej burze takmer o 8,6 percenta. "Koncové ceny za dodávku plynu pre domácnosti sa medziročne zvýšia v priemere o 4,94 percenta,“ hovorí za SPP Šebesta.

Ochránia najzraniteľnejších?

Spoločnosť sa však podľa neho rozhodla dosah takéhoto prudkého zdraženia od regulačného úradu skrotiť – najzraniteľnejších odberateľov v tarife D1 a D2 by sa tak navýšenie malo dotknúť len minimálne. "Uvedená zmena sa premietne predovšetkým v kategóriách, kde objem spotrebovaného plynu vstupuje významnejším spôsobom do celkovej ceny za dodávku plynu,“ hovorí Šebesta. Upozorňuje, že súčasťou cien pre domácnosti sú aj sieťové poplatky.

V kategórii D1 tak odberateľ zaplatí pri spotrebe 1¤000 kilowatthodín ročne za plyn 95,11 eura vrátane dane z pridanej hodnoty, vysvetľuje Šebesta. "Z tejto celkovej ceny tvorí 43,44 eura samotná cena za dodávku plynu a zvyšok, 51,67 eura, tvoria sieťové poplatky,“ hovorí. Teda viac ako polovicu celej platby za plyn. O výške poplatkov rozhoduje regulátor, dodávatelia do nich nemôžu vstupovať, dodáva Šebesta.

Podobné navýšenie sa dá očakávať aj u iných dodávateľov. O tlaku na prehodnotenie svojich cien nedávno prehovorila spoločnosť Magna Energia. Tá totiž o schválenie nových cien požiadala ešte pred novou vyhláškou, ktorú regulačný úrad schválil len minulý mesiac. Schválené ceny však potom nespĺňali pomer vysokej a nízkej tarify podľa nového predpisu. Výsledkom je ďalšie zdraženie energií u tejto spoločnosti. V pôvodnom cenovom návrhu totiž zostala miera ziskovosti z tohto roka, regulátor ju však prikázal zvýšiť, vysvetľoval pre denník Pravda portfólio manažér spoločnosti Martin Semrič. A to o 97 centov na megawatthodinu elektriny.

Nezrovnalosti u regulátora

Regulačný úrad sa ešte minulý týždeň pre denník Pravda dušoval, že „využíva v cenových konaniach v maximálnej miere všetky regulačné nástroje, ktoré mu dáva zákon, aby optimalizoval jednotlivé parametre vstupujúce do tvorby finálneho cenového rozhodnutia“.

Otázna je napríklad aj výška tarify za prevádzkovanie systému – teda TPS – pri elektrine. Do výpočtu výšky TPS vstupuje aj takzvaný doplatok pre výrobcov elektriny zo zelených zdrojov. Práve v ňom sa objavili nezrovnalosti, na ktoré ako prvý upozornil denník Pravda.

V zozname príjemcov dotácií za rok 2018 sú totiž firmy aj s doplatkami na viac elektriny, ako v skutočnosti vyrobili. Rozdiely v zozname príjemcov dotácií sa pohybujú rádovo od jednej megawatthodiny až do vyše tritisíc megawatthodín. Firmy by tak mali dostať na účet navyše niekoľko stoviek až tisícok eur. Problém je, že práve údaje o výške doplatkov za rok 2018 budú rozhodujúce pre výpočet tarify na budúci rok.

Regulačný úrad však nezrovnalosti poprel. Podľa jeho hovorcu Radoslava Igaza ide o „o informatívne údaje k 31. 12. 2018, ktoré úradu zasielajú distribučné spoločnosti a vyjadrujú výlučne vzťah výrobcu a distribučnej spoločnosti“.

138 debata chyba
Viac na túto tému: #plyn #SPP #elektrina