Trump sa neponáhľa dohodnúť s Čínou

Obchodná dohoda medzi Washingtonom a Pekingom by mohla byť uzavretá až po prezidentských voľbách v Spojených štátoch, ktoré sa uskutočnia v novembri budúceho roka. Uviedol to v utorok americký prezident Donald Trump, ktorý tak podľa agentúry Reuters podkopal nádeje na rýchle vyriešenie sporu.

03.12.2019 23:37
debata (1)

Ten vedú dve najväčšie ekonomiky sveta už od vlaňajška a jeho dopady pociťuje aj globálne hospodárstvo.

„Nemám žiadny konečný termín,“ povedal k dohode Trump v Londýne, kam pricestoval na summit NATO. „Domnievam sa, že z niektorých hľadísk je lepšie počkať na čas po voľbách,“ dodal.

Trumpová výroky mali negatívny vplyv na európske akcie aj na kurz čínskeho jüanu. Paneurópsky akciový index STOXX 600 tak zmazal dopoludňajší približne polpercentný rast a začal oslabovať. Deň potom uzavrel so stratou o 0,63 percenta na 398,48 bodu.

Trumpove slová v priebehu dňa ešte podčiarkol americký minister obchodu Wilbur Ross, keď povedal, že počkať s podpisom obchodnej zmluvy na obdobie po prezidentských voľbách oslabí pozíciu Pekingu. „Tým odstránime zo stola niečo, o čom si môžu myslieť, že im dáva nejakú páku v rokovaniach,“ povedal minister v rozhovore na finančnú televíziu CNBC.

Ross tiež poznamenal, že nová vlna ciel na dovoz z Číny vstúpi podľa plánu do platnosti 15. decembra, pokiaľ nevznikne nejaký dôvod na ich odklad. Tým by mohol byť významný pokrok v doterajších rozhovoroch. Minister očakáva, že rokovania s Pekingom budú pokračovať, žiadne stretnutia na vysokej úrovni ale teraz nie sú v pláne.

Spojené štáty a Čína spolu od minulého roka vedú obchodnú vojnu, v ktorej na seba vzájomne vyrubujú cla. Zároveň sa snažia dosiahnuť dohodu, ktorá by ich obchodné spory vyriešila.

Experti na medzinárodný obchod a ľudia blízki Bielemu domu v novembri agentúre Reuters povedali, že USA a Čína možno nedokončia prvú fázu obchodnej dohody tento rok, ale až budúci rok. Pôvodne sa pritom predpokladalo, že táto čiastková dohoda bude podpísaná do konca novembra.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna