Ukrajina chystá veľkú privatizáciu, investori z Ruska majú zákaz

Ukrajina plánuje budúci rok sprivatizovať až päť veľkých štátnych spoločností. S aukciami chce začať do šiestich mesiacov, oznámil v utorok riaditeľ fondu národného majetku Dmytro Sennyčenko.

04.12.2019 06:00
debata (100)

Ako prvý príde na rad spoločnosť United Mining and Chemical Company, následne výrobca generátorov Elektrovažmaš a hotel v centre Kyjeva, uviedla agentúra Reuters. Investori z Ruska sa aukcií zúčastniť nemôžu.

„V budúcej roku sa bude privatizovať najmenej tri až päť veľkých firiem,“ povedal agentúre Reuters Sennyčenko. Dodal, že do procesu zapojili niekoľko bánk a konzultantov.

Fond národného majetku spoločnosti predá v dražbách, ktorých sa môžu zúčastniť aj zahraniční investori. Tí pôvodom z Ruska sa ale procese zúčastniť nemôžu.

Ukrajina chce privatizovať viac ako 3700 prevažne stratových štátnych podnikov. Proces ale postupuje veľmi pomaly. Pred dvoma rokmi ukrajinský parlament schválil zákon, ktorý má zrýchliť privatizáciu štátnych podnikov a posilniť jej transparentnosť.

Privatizáciu podporuje Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý dúfa, že sa tak obmedzí korupcia, naplní štátna pokladnica a prilákajú zahraničné investície. Podľa agentúry Bloomberg sa chce Kyjev s MMF dohodnúť na novom trojročnom úvere päť miliárd USD.

Začatím privatizácie poveril prezident Volodymyr Zelenskyj v septembri vládu premiéra Oleksia Hončaruka. Agentúra Reuters vtedy napísala, že v apríli budúceho roka chce hlava štátu začať rozsiahlu privatizáciu, ktorá sa dotkne až 500 štátnych podnikov.

Doteraz ukrajinský fond národného majetku nadobudol vlastníctvo dvadsiatich veľkých spoločností, ktoré pripravia na predaj. Ďalších päť až desať podnikov fondu odovzdajú do troch mesiacov ministerstvá, ktoré ich pripravujú na predaj, uviedol Sennyčenko. Privatizácia podľa neho v budúcom roku štátnej kase prinesie 12 miliárd hrivien. Polovicu z tejto sumy by mal zabezpečiť predaj väčších štátnych firiem.

100 debata chyba
Viac na túto tému: #privatizácia #Ukrajina