Huawei podáva žaloby jednu za druhou, na americkú vládu i Francúzov

Čínska telekomunikačná spoločnosť Huawei zažalovala americkú Federálnu komisiu pre spoje (FCC), pretože považuje za nezákonné rozhodnutie, ktorým regulátor označil čínsku firmu za hrozbu pre národnú bezpečnosť USA.

05.12.2019 08:42
debata (4)

V noci na štvrtok o tom informovala agentúra Reuters. Spoločnosť Huawei zažalovala vládu Spojených štátov tiež v marci za to, že vlani zakázala federálnym agentúram používať jej výrobky.

FCC na konci novembra za hrozbu národnej bezpečnosti označila popri spoločnosti Huawei tiež čínsku firmu ZTE.

Najväčšími klientmi týchto firiem sú v USA hlavne vidiecki operátori, ktorí pri nákupe produktov a služieb Huawei a ZTE nemôžu odteraz využiť prostriedky z vládneho fondu, ktorý má k dispozícii 8,5 miliardy dolárov. Telekomunikačný regulátor navrhol, aby sa čínske vybavenie existujúcich telekomunikačných sietí nahradilo inými zariadeniami. Huawei sa tiež nesmie zúčastniť v USA budovaní mobilných sietí piatej generácie (5G) a k rovnakému postupu nabádajú Spojené štáty aj svojich spojencov.

Huawei teraz FCC zažaloval, aby rozhodnutie regulátora zvrátil. „Zákaz porušuje práva spoločnosti a zákony schválené Kongresom,“ vyhlásil podľa portálu Nikkei Asian Review Dennis Amari, ktorý je v Huawei riaditeľom pre vzťahy s americkou vládou. Dodal, že verdikt FCC čínsku firmu stigmatizuje a Huawei kvôli tomu nebude môcť obchodne rásť.

Nikkei Asian Review poznamenal, že až do tohto roku sa Huawei držal v úzadí, ale v poslednom čase podal po celom svete sériu žalôb, okrem iného za ohováranie vo Francúzsku. Portál tiež pripomenul februárovú správu denníka The Wall Street Journal, podľa ktorej Huawei pohrozil zažalovať českú vládu za tvrdenie, že inteligentné telefóny spoločnosti nie sú bezpečné.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #Huawei