Energie idú hore, elektrina o viac ako 7 percent

Za energie si v budúcom roku domácnosti a malí podnikatelia priplatia. Ceny elektriny stúpnu najviac, v priemere o viac ako sedem percent, zdraženie plynu bude v priemere pod štyri percentá. Niektoré kategórie odberateľov však budú zdraženia plynu ušetrené.

05.12.2019 09:52
debata (185)

VIDEO: Ceny elektriny na burze rapídne narástli. Podľa šéfa ÚRSO za dva roky vyskočili takmer na dvojnásobok. To tlačí hore aj ceny elektriny pre domácnosti.

Video

Vyplýva to z informácií predsedu Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Ľubomíra Jahnátka. Ak by mal regulačný úrad zohľadniť všetky požiadavky dodávateľov elektrickej energie, zdraženie by prekročilo hranicu 14 percent. Za zdraženie môže podľa Jahnátka situácia na burze, na ktorej ceny vzrástli takmer o tretinu.

V prípade plynu pôjde o zdraženie v priemere do štyroch percent (podľa jednotlivých dodávateľov od 2,67 do 4,64 %). Ide o priemerné ceny, závisí od dodávateľov, ako si ich premietli do jednotlivých taríf. Napríklad spoločnosť SPP, najväčší dodávateľ plynu slovenským domácnostiam, v prvých tarifách D1 a D2 podľa Jahnátka ceny nemení. To sa týka v prvom rade domácnosti, ktoré varia na plyne a rodinných domov, ktoré majú nízku spotrebu plynu na kúrenie. V tarife D3, čo je prípad väčších rodinných domov alebo menej úsporných, už vzrastú ceny plynu o desatinu. Spoločnosť innogy v najnižších tarifách D1 a D2 dokonca ceny plynu pre domácnosti znižuje.

Ceny tepla by mali stúpnuť v priemere o 1,9 percenta, vodné a stočné o 1,05 percenta.

„Pri stanovení cien elektriny sme vychádzali z burzovej ceny elektriny za prvý polrok tohto roku, ktorá bola na úrovni takmer 52 eur za megawatthodinu, čo v medziročnom porovnaní predstavuje nárast o vyše 28 %,“ dodal Jahnátek. Na cenu elektriny mali podľa neho vplyv aj ceny emisných povoleniek, ktoré v prvom polroku tohto roka dosiahli priemernú cenu takmer 24 eur za tonu, čo je medziročný nárast o 96 %.

Domácnosti, ktoré odoberajú elektrinu od najväčšieho dodávateľa elektriny, od spoločnosti ZSE Energia, si po zvýšení cien priplatia mesačne od jedného eura až po 4,7 eura mesačne, podľa toho v akej kategórii odberu sú zaradení. Domácnosti odoberajúce elektrinu od Stredoslovenskej energetiky zaplatia mesačne viac od 40 centov po 4,35 eura. Zákazníci Východoslovenskej energetiky si mesačne priplatia od 1,1 eura do 2,9 eura.

Regulačný úrad zdôrazňuje, že v cenovom rozhodnutí nestanovuje dodávateľom elektriny, plynu, tepla, či vody pevnú cenu, ale maximálnu cenu. „Tú nemôžu prekročiť. Nižšiu cenu v rámci trhovej súťaže však môžu ponúknuť slovenským domácnostiam všetci dodávatelia energií,“ uzavrel Jahnátek.

185 debata chyba
Viac na túto tému: #energie #plyn #teplo #elektrina #ÚRSO