Krajiny OPEC sa dohodli so spojencami na výraznejšom znížení ťažby ropy

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a jej spojenci sa dohodli, že v prvom štvrťroku budúceho roka zníži svoju celkovú ťažbu o ďalších 500 000 barelov denne. Na tlačovej konferencii to dnes oznámil ruský minister energetiky Alexandr Novak. Cieľom dohody je podporiť ceny ropy a obmedziť nadbytočné dodávky suroviny na trh.

06.12.2019 17:00
debata (3)

OPEC a jeho spojenci sa už vlani v decembri dohodli na znížení dodávok ropy asi o 1,2 milióna barelov denne. Táto dohoda bola dohodnutá na tohtoročný prvý polrok, ​​v júli však ťažobné krajiny jej platnosť predĺžili do konca marca budúceho roka.

Po dnešnej úprave dohody dosiahne dojednané zníženie zhruba 1,7 milióna barelov denne, čo predstavuje približne 1,7 percenta globálnej produkcie ropy. Saudskoarabský minister energetiky princ Abdalazíz bin Salmán upozornil, že jeho krajina bude navyše pokračovať v dobrovoľnom znížení ťažby o 400 000 barelov denne nad rámec zmluvy. Reálne obmedzenia dodávok by tak podľa neho malo činiť 2,1 milióna barelov denne.

Platnosť rozšírenej dohody je však kratšie, než presadzovali niektorí členovia OPEC. Ich scenáre predpokladali, že dohoda bude platiť až do polovice či do konca budúceho roka, píše Reuters. Ďalšie stretnutie kartelu OPEC a jeho spojencov sa bude konať 5. a 6. marca a Abdalazíz bin Salmán dnes vyjadril dôveru v pokračovaní spolupráce.

OPEC a jeho spojenci začali s koordinovaným znižovaním ťažby v roku 2017, aby tak zabránili prudkému prepadu cien ropy po náraste ťažby v USA. Spojené štáty už prekonali Rusko a Saudskú Arábiu a stali sa najväčším producentom ropy na svete.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #ropa #ťažba ropy #OPRC