Väzeň stojí štát viac ako 16 800 eur ročne

Finančná réžia na odsúdených v priemere dosahuje značné náklady, riešením by mohli byť elektronické náramky. Vyplýva to z údajov Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS), ktoré agentúre SITA poskytol tlačový odbor ZVJS.

08.12.2019 12:57
debata (4)

Náklady na jedného odsúdeného predstavujú na deň viac ako 45 eur, mesačne v priemere 1 400 eur a ročne čiastka prekročí hranicu 16 800 eur. Pri využití monitorovacieho zariadenia sú náklady neporovnateľne nižšie. Podľa viacerých sudcov ide zatiaľ o pomerne mladý inštitút a aj slovenská justícia si musí na jeho využívanie vo väčšej miere zvyknúť.

Vo všeobecnosti stúpajú počty monitorovaných osôb. Zariadenia sa uplatnili aj priamo vo väzenstve, kde ich využívajú napríklad pri odsúdených, ktorí môžu ísť za dobré správanie domov na niekoľko hodín či dní. Inštitút zaviedla ešte exministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská. V súvislosti s odsúdenými len nedávno vláda schválila zmeny. Odsúdení si dokážu zarobiť viac a viac tiež preto zaplatia aj do poisťovní či na daniach.

Aj napriek nárastu počtu monitorovaných osôb sa inštitút náramkov nevyužíva často, ministerstvo spravodlivosti v budúcnosti očakáva vyšší počet takto sledovaných osôb. O využití sledovacieho zariadenia musia rozhodovať súdy, ktoré takýmto spôsobom môžu nahradiť väzbu v prípade obvinených či odsúdených. Alternatívne tresty, akým je trest domáceho väzenia, ale napríklad aj peňažný trest a trest povinnej práce, sa v SR využívajú podstatne menej ako v západnej Európe.

Známy je príklad obžalovaného Pavla Ruska, bývalého šéfa televízie Markíza, ktorý je monitorovaný niekoľko mesiacov. Náramok bude musieť nosiť po podmienečnom prepustení aj podnikateľ zo Zemplína Mikuláš Vareha.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #domáce väzenie #väzeň #elektronický náramok