Svetové firmy masovo volajú do boja proti klimatickej kríze

Viac ako 600 inštitucionálnych investorov, ktorí spravujú majetok klientov v hodnote 37 bil. USD, vyzvalo vlády, aby zintenzívnili úsilie v boji pri klimatickým zmenám. Investori, ku ktorým patria banky, penzijné fondy a poisťovacie spoločnosti, svoju výzvu adresovali krajinám zúčastňujúcim sa na dvojtýždňovej klimatickej konferencii OSN v Madride.

09.12.2019 12:56
debata (19)

Firmy ako Aviva, California Public Employees' Retirement System a Zurich Insurance Group žiadajú celosvetové ukončenie prevádzky tepelných elektrární využívajúcich uhlie, zastavenie vládnych subvencií pre fosílne palivá a zväčšenie plánovanej redukcie emisií nad rámec tých, ku ktorým sa vlády zaviazali.

Podobné výzvy investičné spoločnosti zverejnili už aj v minulosti, ale pondelková výzva je doteraz najmasovejšia. Pripojilo sa k nej 631 firiem, ktoré spravujú majetok vo vyššej hodnote ako vlaňajší hrubý domáci produkt USA a Číny dohromady.

Londýnska nezisková výskumná organizácia CDP zároveň v pondelok uviedla, že samotné veľké firmy môžu výrazne znížiť emisie donútením svojich dodávateľov, aby sa preorientovali na obnoviteľné zdroje energie. CDP analyzovala údaje tisícok firiem, ktoré sú dodávateľmi veľkých korporácií, ako sú Walmart, Samsung a L’Oreal, a dospela k záveru, že presun pätiny ich nákupov energií k obnoviteľným zdrojom by mohol redukovať emisie kysličníka uhličitého o jednu gigatonu, čiže o toľko, koľko emisií v roku 2017 dohromady vypustili Brazília a Mexiko.

19 debata chyba
Viac na túto tému: #firmy #klimatické zmeny #klimatická kríza