Nový režim pre vlaky, konkurencia sa zvýši

Na slovenských železniciach v poslednom čase prebiehajú veľké zmeny. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) mení cestovný poriadok, pred pár dňami spustila novú webovú stránku a poskytuje aj zľavy na skipassy pri zakúpení miestenky k cestovnému lístku.

10.12.2019 12:00
debata

Novinkou je však aj to, že od polovice decembra sa na Slovensku posilní český železničný prepravca Regiojet. Práve ten je pre ZSSK hlavným konkurentom v oblasti železničnej dopravy na Slovensku.

ZSSK tak privádza na trh viacero noviniek. Napriek tomu že mení grafikon, všetky dôležité vlaky ostávajú bez zmien a pribudnú aj nové spojenia. "V medzištátnej doprave bude aj naďalej premávať osem rýchlovlakov – 2 vlaky railjet xpress (Bratislava – Zürich), 2 vlaky railjet (Bratislava – Praha), 4 vlaky SuperCity Pendolino (Košice – Praha),“ uviedol Tomáš Kováč, hovorca ZSSK. Zároveň dodal, že vďaka miestenkám na railjet xpress môžu cestujúci získať 20-percentnú zľavu pri kúpe 3-dňového skipassu. "Od 1. 12. 2019 čaká na zákazníkov v šiestich skiareáloch lyžiarskeho strediska Davos Klosters (Švajčiarsko) viac ako 300 kilometrov zjazdoviek (najdlhšia meria 12 kilometrov) a 63 značených zjazdov voľným terénom,“ dodal Kováč.

Pribudnú vlaky do Poľska

Pribudnú takisto nové vlaky. "Cestujúci do Poľska sa môžu tešiť na nové medzištátne rýchliky na linke Žilina – Gdynia Glówna, ktoré budú prevádzkované v komerčnom režime aj na základe silného dopytu z poľskej strany,“ vysvetlil hovorca železníc. Vlaky R 420 Rozewie (Žilina 16:27 – Gdynia Glówna 06:33) a R 421 Rozewie (Gdynia Glówna 21:17 – Žilina 11:44) budú premávať denne. Cestujúcim budú k dispozícii vozne 2. triedy, vozeň s oddielom pre cestujúcich s deťmi, ležadlový vozeň aj možnosť prepravy s bicyklom. Spolupráca ZSSK s poľskou stranou železníc prináša okrem novej linky aj rozšírenie vedenia vlakov na linke Poprad-Tatry – Muszyna, ktoré budú po novom premávať aj v zimnej turistickej sezóne, a predĺženie trás viacerých vlakov do Poľska, ktoré budú mať následne výhodné prípoje do aj z Minska a Moskvy. „Som hrdý na to, že po významných európskych metropolách, akými sú Praha, Viedeň, Budapešť či Zürich, sa nám podarilo s poľskou stranou rozbehnúť spoluprácu, aby si cestujúci mohli okrem Krakova a Varšavy pozrieť aj ďalšie pekné mesto Gdyniu,“ uviedol Filip Hlubocký, predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK.

Aké zmeny čakajú železnice?

  • Na trh sa od 15.12. vracia český prepravca Regiojet
  • ZSSK mení grafikon
  • Ponúka zľavy na skipassy pri kúpe miestenky k cestovnému lístku
  • Pribudnú nové vlakové spojenia do Poľska
  • Medzištátne vlaky ZSSK ponúknu cestujúcim služby ako: vlastná toaleta, sprcha či kartou uzamykateľné kupé
  • Na linke Košice – Bratislava pribudne v nočných rýchlikoch ZSSK služba autovlak
  • Na trati Košice – Poprad-Tatry/Žilina zavádza ZSSK namiesto dvoch zrušených vlakov dva nové vnútroštátne vlaky

Nové lôžkové vozne

Ďalšou novinkou, ktorú ZSSK od 6./7. 1. 2020 zavádza, sú nové lôžkové vozne v medzištátnych vlakoch na trase Humenné – Praha a naopak, ktoré podľa Kováča ponúknu cestujúcim vysoký komfort a špičkové služby. "Kvalitný servis v oddieloch deLuxe a Economy zabezpečia tieto služby: vlastná sprcha, toaleta, hotelový telefón, kartou uzamykateľné kupé, raňajkový balíček, hygienický balíček aj balená voda,“ priblížil Kováč. Zároveň bude na tratiach Humenné – Praha, Košice – Praha a Poprad-Tatry – Praha možná preprava automobilov a motocyklov. Hlubocký zároveň dodal, že okrem služieb špičkovej kvality pripravujú železnice ďalší projekt, vďaka ktorému si cestujúci prečítajú dennú tlač namiesto v printovom výtlačku na svojom mobile či tablete.

V rámci vnútroštátnej diaľkovej dopravy pripravila ZSSK pre cestujúcich na linke Košice – Bratislava v nočných rýchlikoch novú službu – autovlak. Autovozne budú radené vo vlakoch R 614 Zemplín ((Humenné 21:54 – Košice 23:25, 23:45 – Bratislava hlavná stanica 05:49) a R 615 Zemplín (Bratislava hlavná stanica 22:53 – Košice 04:44, 05:01– Humenné 06:33). Na trati Košice – Poprad-Tatry/Žilina zasa ZSSK zavádza namiesto zrušených vlakov EN 444 Bohemia a EN 445 Bohemia dva nové vnútroštátne vlaky – RR 766 Poráč (Košice 20:27 – Poprad-Tatry 21:46, 21:49 – Žilina 23:42) a RR 765 Poráč (Žilina 04:23 – Poprad-Tatry 06:14, 06:24 – Košice 07:41), ktoré budú počas letnej turistickej sezóny premávať denne na trati Košice – Poprad-Tatry – Žilina a mimo sezóny pôjdu v pracovné dni v úseku Košice – Poprad-Tatry ako regionálne expresy REX 766 Poráč a REX 765 Poráč.

Do hry sa vracia Regiojet

Od nedele 15. decembra sa na Slovensko nostalgicky vracia Regiojet. Po novom ponúkne priame vlakové spojenie na trase Žilina – Trenčín – Trnava – Bratislava – Břeclav – Brno – Praha a naspäť. Priame spojenie s Bratislavou, Brnom či Prahou po novom dostanú aj ďalšie kľúčové mestá na Považí, ako napríklad Piešťany, Nové Mesto nad Váhom, Trenčianska Teplá, Púchov a Považská Bystrica, kde spoj zastaví s ohľadom na kapacitu trate len v smere z Prahy a Bratislavy do Žiliny. „Medzi Prahou a Žilinou budú po novom jazdiť štyri spoje Regiojet denne,“ spresnil hovorca spoločnosti Aleš Ondrůj. Na budúci rok Regiojet plánuje takisto nové spojenia do Maďarska a na Ukrajinu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vlaky #Železničná spoločnosť Slovensko