Spustenie električiek v bratislavskej Karlovke blokuje spor o pozemky

Kedy začnú premávať električky po zmodernizovanej časti Karlovesko-dúbravskej radiály v Bratislave, je nateraz otázne.

10.12.2019 12:15
SR doprava mestá električky rekonsštrukcia... Foto: ,
zastávka Miestny úrad Karlova Ves počas rekonštrukčných prác na karlovesko-dúbravskej električkovej radiále v Bratislave 28. novembra 2019
debata

Dôvodom je spor o vstup na pozemky pod elektrickou stanicou – meniarňou Dolné Krčace v Dúbravke. Dodávateľ stavebných prác, ktorý modernizuje trať, naďalej deklaruje, že úsek od Molecovej po Damborského by mal byť dokončený v decembri. „Spustenie električky závisí však od doriešenia situácie s elektrickou stanicou,“ povedal pre TASR hovorca Bratislavy Peter Bubla. Na prípad minulý týždeň upozornil denník Sme.

V rámci prvej etapy modernizácie Karlovesko-dúbravskej radiály od Molecovej po obratisko Karlova Ves je podľa magistrátu hotová trať aj trakčné vedenie. V novembri bolo vydláždené posledné nástupisko Karlova Ves. Ostatné sú už vydláždené. Montoval sa mobiliár na nástupiskách. Koncom novembra sa začalo s testovaním trate aj trakčného vedenia.

„Skúšky išli dobre, trakčné vedenie nevykazovalo žiadne chyby. V prípade kladného výsledku technicko-bezpečnostných testov sme boli pripravení okamžite odovzdať potrebné doklady stavebnému úradu, aby ten mohol vydať rozhodnutie o predčasnom užívaní stavby. Testy sme však museli pozastaviť. Dôvodom je konanie podnikateľa Branislava Božeka, ktorý vystupuje ako zástupca vlastníkov pozemkov pod meniarňou a ktorý sa situáciu pred dokončením rekonštrukcie električky rozhodol využiť vo svoj prospech a na vlastné obohatenie,“ vysvetlil pre TASR Bubla.

Magistrát tvrdí, že podnikateľ trvale v rozpore so zákonom znemožňuje prístup pracovníkov Dopravného podniku Bratislava (DPB) na pozemok s meniarňou. „Zneužíva tak situáciu, pretože si je vedomý toho, že bez aktívneho prístupu našich pracovníkov k meniarni nie sme schopní urobiť posledné nevyhnutné skúšky trakčného vedenia, potrebné na vydanie súhlasu na spustenie električky,“ podotkol hovorca mesta.

.....

VIDEO: Pozrite si, čo bude rásť na koľajiskách pod električkami. V Karlovej Vsi s kladením zeleného koberca do električkového koľajiska začali koncom októbra. V substráte je vysadených päť druhov sukulentných trvaliek.

Video

Mesto preto podalo návrh na predbežné opatrenie súdu. Rovnako podalo návrh na zápis vecného bremena na pozemok do katastra nehnuteľností. A zvažuje aj ďalšie technické riešenie.

Meniareň Dolné Krčace je súčasťou dráhy potrebnou na jej prevádzku. Meniareň bola podľa magistrátu povolená stavebným povolením a bola riadne skolaudovaná. Slúži výlučne na napájanie časti električkovej trate Karlova Ves – Dúbravka. V zmysle zákona o dráhach „vlastník alebo užívateľ nehnuteľností v obvode dráhy je povinný užívať ich tak, aby neohrozovali dráhu alebo dopravu na dráhe, a je povinný umožniť prevádzkovateľovi dráhy prístup k súčastiam dráhy cez svoje pozemky“. K objektu meniarne bol doteraz bezproblémový prístup. Toto platilo až do októbra 2019, teda zhruba mesiac pred začiatkom kolaudácie zrekonštruovanej trate, ako spresnil Bubla.

Hlavné mesto rokovalo s Božekom, ktorý zastupoval vlastníkov pozemkov pod meniarňou. Božek dal mestu ponuku na odkúpenie pozemkov. Magistrát však tvrdí, že za neprimerane veľkú sumu. „Jeho ponuku vnímame ako neopodstatnenú, keďže k pozemku existuje zákonné vecné bremeno, ktoré oprávňuje mesto a DPB tento pozemok užívať, v dôsledku čoho nie je potrebné riešiť jeho odkúpenie,“ podotkol Bubla.

Božek pre denník Sme uviedol, že v prípade doteraz vystupoval ako „mediátor“. „Tento spor bude ďalej riešiť nový vlastník svojou cestou, ja však tým vlastníkom nie som. Kupujúci je fyzická osoba,“ povedal denníku s tým, že už od roku 2017 sa uskutočňuje súdny spor o odstránenie meniarne, ktorú Božek označuje ako „nelegálnu stavbu“.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #električky #MHD #Karlovesko-dúbravská radiála