Súkromné ​​firmy v Číne majú problémy so splácaním dlhov

Súkromné ​​firmy v Číne majú tento rok vážne problémy so splácaním dlhov a podobnému tlaku budú čeliť aj v budúcom roku. Uviedla to v utorok ratingová agentúra Fitch.

10.12.2019 13:50
debata

Za 11 mesiacov tohto roka nedokázalo včas splatiť dlhopisy rekordných 4,9 percenta súkromných emitentov z Číny, zatiaľ čo v roku 2014 to bolo 0,6 percenta, informovala s odvolaním sa na správu agentúra Reuters.

Súkromné ​​podniky tvoria viac ako 80 percent firiem, ktoré majú problémy so splácaním dlhopisov. Šéfka výskumu čínskych firiem v spoločnosti Fitch Jenny Huangová očakáva, že ich počet zostane na rekordnej úrovni aj v budúcom roku.

Správa o rastúcich problémoch s platobnou neschopnosť súkromných firiem v Číne prichádza spolu so spomaľovaním rastu čínskej ekonomiky a s tlakom na refinancovanie pôžičiek. Slabší emitenti tiež budú čeliť ťažším podmienkam v budúcnosti pre snahu Pekingu podporiť len kvalifikovanejšie súkromné ​​firmy, dodala Huangová.

Mnoho súkromných firiem s akciami na domácej burze nie je podľa Huangovej teraz schopných splácať dlhy iba hotovostnými tokmi zo svojich aktivít, takže potrebujú refinancovať dlh. Banky však zostávajú v poskytovaní pôžičiek pre súkromné ​​spoločnosti veľmi opatrné.

debata chyba
Viac na túto tému: #úvery #Čína