Svetový obchod stratí pravidlá, USA blokujú vo WTO menovanie sudcov

Blížiace sa skončenie funkčnosti odvolacieho orgánu Svetovej obchodnej organizácie (WTO) je podľa Európskej únie "veľmi vážnym úderom" globálnemu obchodnému systému.

10.12.2019 16:56
debata (7)

EÚ preto plánuje zriadiť alternatívne procesy arbitráže. V utorok o polnoci odvolací orgán WTO stratí schopnosť rozhodovať o nových sporoch. Orgán musí mať minimálne troch sudcov, pričom funkčné obdobie dvoch z troch terajších sudcov sa skončí v utorok o polnoci. USA počas administratívy troch posledných prezidentov totiž blokovali vymenúvanie nových sudcov na protest proti tomu, ako WTO postupuje.

„Je to poľutovaniahodný a veľmi vážny úder medzinárodného obchodného systému založeného na pravidlách,“ uviedol vo vyhlásení eurokomisár pre obchod Phil Hogan. „Teraz je kritická chvíľa pre multilateralizmus a pre globálny obchodný systém,“ uviedol eurokomisár. „Odstránením odvolacieho orgánu sme stratili vykonateľný systém urovnávania sporov, ktorý bol pre veľké aj malé ekonomiky nezávislým garantom, že pravidlá WTO sa uplatňujú nestranne,“ dodal Phil Hogan.

Keďže EÚ predpokladala znefunkčnenie odvolacieho orgánu WTO, počas tohto leta sa s Kanadou dohodla na dočasnom novom systéme riešenia sporov. EÚ chce tento systém rozšíriť, ale nie je jasné, koľko krajín by sa mohlo pripojiť. „Európska komisia onedlho predloží ďalšie návrhy,“ uviedol Hogan.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #USA #WTO