Počítačový vírus ochromil v Česku nemocnicu, skolabovali prístroje aj sieť

Prevádzka benešovskej nemocnice ochromil počítačový kryptovírus, ktorý v noci na stredu napadol nemocničný počítačový systém. Nemožno spustiť žiadny prístroj vrátane počítačovej siete, všetky plánované operácie sú zrušené. Na náprave intenzívne pracujú IT špecialisti.

11.12.2019 10:08
debata (1)

Nemocnice žiada pacientov, aby si k návšteve vybrali iné zariadenie, povedal dnes ČTK hovorca nemocnice Petr Ballek. Nemocnicu ponúka pomoc Národný úrad pre kybernetickú a informačnú bezpečnosť (NÚKIB).

Výpadok sa začal o 02:17 v chirurgickej ambulancii, kde sa spomaľovali počítače, a o 02:50 už neboli IT systémy funkčné v celej nemocnici. Vírus prekonal ochrannú bránu – firewall a dva aktuálne antivírusové systémy.

„Napadol väčšinu serverov a pracovných staníc, ktorých je 300. V súčasnej dobe je významne obmedzená premávka nemocnice. Nie je možné spustiť žiadny laboratórny ani žiadny iný prístroj vrátane počítačovej siete. V nemocnici zasadol operatívne krízový štáb na riešenie vzniknutej situácie,“ uviedol riaditeľ nemocnice Roman Mrva. V ordináciách podľa neho nemožno vykonať vyšetrenie, ambulantní špecialisti preobjednávajú pacientov na iné termíny.

Na dáta sa chcú pozrieť špecialisti

Hovorca NÚKIB Radek Holý ČTK povedal, že sa úrad snaží nemocnicu kontaktovať. „Zisťujeme konkrétne informácie, čo sa stalo. Zatiaľ ich nemáme. Ponúkneme nemocnici našu pomoc, sme schopní tam aj prísť a pomôcť so zisťovaním. Potom im odporučíme kroky, ako to napraviť,“ uviedol Holý.

Podľa neho môže nastať niekoľko scenárov. „Ak sú dáta zašifrované, môže byť aj neskoro. Keby mali dáta zálohované na diskoch oddelených od siete a vírus sa tam nemohol rozšíriť, neskôr sa dáta obnovia zo záloh. Ak dáta zálohované nemajú, môže sa to podariť rozšifrovať, ale tiež nemusí, čo by v krajnom prípade mohlo viesť ku strate dát,“ uviedol Holý.

Nemocnica provizórne funguje

Nemocnica zabezpečila náhradnú prevádzku pre hospitalizovaných. O problémoch informovala políciu, záchrannú službu a zdravotnícke zariadenia v okolí. „Situáciu máme pod kontrolou a sú prijímané všetky opatrenia pre čo najrýchlejšie obnovenie bežnej prevádzky tak, aby sa obmedzenie čo najmenej dotklo pacientov,“ uviedla Pokorná Jermanová. Záchranná služba rieši prevoz pacientov cez dispečing do okolitých nemocníc.

Jediným akcionárom Nemocnice Rudolfa a Stefanie Benešov je Stredočeský kraj, podľa hajtmanky Jaroslavy Pokornej Jermanove (ANO) sa terčom útoku nestala žiadna ďalšia krajská nemocnica. „Zatiaľ o inom zariadení nevieme,“ napísala ČTK v SMS správe. Ďalšie krajské nemocnice sú v Kladne, Příbrami, Mladej Boleslavi a Kolíne.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #nemocnica #vírus