Nie atómkam. Rakúšania chcú vetovať podporu EÚ jadrovej energetike

Rakúsko a Luxembursko sú pred nadchádzajúcim summitom Európskej únie pripravené zablokovať uznesenie, ktoré by umožnilo členským krajinám čerpať finančnú podporu z únijných fondov na stavbu jadrových elektrární, informovala agentúra APA.

11.12.2019 20:11
debata (9)

Rakúsko dlhodobo kritizuje jadrovú energetiku, ktorú napríklad Česko alebo Slovensko pokladajú za kľúčovú na ceste k uhlíkovej neutralite.

Európska únia by podľa mnohých štátov bloku mala do roku 2050 dosiahnuť klimatickú neutralitu; vec je tiež súčasťou predstaveného plánu Európskej komisie pod označením Európska zelená dohoda. Súbor piatich desiatok opatrení počíta okrem iného aj s vytvorením fondu na podporu zmien v regiónoch v súťasnosti závislých od energie z fosílnych palív.

Český premiér Andrej Babiš tvrdí, že bez výstavby nových blokov v jadrových elektrárňach Dukovany a Temelín nebude môcť Česko klimatické ciele splniť. Vláda teraz predpokladá, že jadro bude tvoriť v roku 2050 polovicu energetického mixu Česka. S českými jadrovými plánmi ale Rakúsko nesúhlasí a chce proti nim vystúpiť.

Pred dvojdňovom summitom, ktorý sa začne v Bruseli vo štvrtok, sa Rakúsko, ktoré v tejto veci v EÚ veľa spojencov nemá, snaží podľa APA zabrániť tomu, aby únia z podporného mechanizmu finančne podporila výstavbu jadrových energetických zdrojov.

Naopak, krajiny višegrádskej skupiny (V4), teda Česko, Poľsko, Slovensko a Maďarsko, s podporou Bulharska a Rumunska tlačí na zmiernenie únijného postoja v prospech jadra. APA napísala, že najhlasnejšie vystupuje Praha, ktorá požaduje výslovné uznanie nukleárnej energetiky za príspevok k ochrane klímy. Babiš v tomto zmysle už poslal svojim náprotivkom z únijných štátov list, poznamenala rakúska agentúra.

Diplomati s ohľadom na požiadavky skeptických krajín očakávajú dlhé rokovania. Vzhľadom na to, že summit prijíma závery jednomyseľne, nie je vylúčený ani krach schôdzky. Podľa niektorých únijných predstaviteľov ale nechce nový predseda Európskej rady Charles Michel dopustiť, aby sa jeho premiéra skončila neúspešne.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Európska únia #Rakúsko #jadrová energetika