Predaj SUV láme v Nemecku rekordy, pre zelených je to absurdné

Športovo-úžitkové vozidlá (SUV) a terénne automobily síce vyvolávajú v spoločnosti značne protichodné postoje, ich predaj v Nemecku však tento rok láme rekordy. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na údaje spolkového úradu pre motorové vozidlá KBA.

12.12.2019 12:05
debata (16)

Celoročný predaj týchto vozidiel v Nemecku doteraz nikdy neprekonal hranicu jedného milióna, tento rok sa mu to však podarilo už za 11 mesiacov.

V období od januára do novembra sa predaj medziročne zvýšil o 18 percent na 1,03 milióna. V celom tomto roku by mal byť zhruba 1,1 milióna, zatiaľ čo v roku 2015 sa pohyboval len okolo 600 000 vozidiel, píše DPA.

Terénne autá a SUV sa tento rok na celkovom predaji osobných vozidiel v Nemecku podieľajú takmer tretinou.

Nemecko je najväčším automobilovým trhom v Európe. „Rýchlo tempo predaja SUV bude pokračovať aj v nasledujúcich rokoch,“ predpovedal odborník na automobilový priemysel Ferdinand Dudenhöfferom.

Terénne automobily a SUV majú rad kritikov, podľa ktorých sú to len zbytočná cestné monštrá s vysokou spotrebou. Iní však tieto vozidlá považujú za vyjadrenie osobné slobody a oceňujú napríklad pohodlie pri nastupovaní, napísala agentúra DPA. Pre automobilky tieto vozidlá vzhľadom k vyšším predajným cenám predstavujú dôležitý zdroj ziskov.

„Trend prechodu k SUV je absurdne chybným vývojom v čase klimatickej krízy,“ uviedla poslankyňa Spolkového snemu Ingrid Remmersová z opozičnej strany Ľavica. „Takéto vozidlo žerie príliš veľa benzínu, vypúšťa príliš veľa škodlivín, predstavuje vyššie bezpečnostné riziko a zaberá príliš veľa miesta na večne upchatých uliciach,“ dodala.

Nemecké združenie automobilového priemyslu VDA však kritiku vysokej spotreby a emisií odmieta. SUV sú podľa neho „veľmi efektívne“ a vypúšťajú do ovzdušia približne rovnaké množstvo oxidu uhličitého ako bežné osobné vozidlá strednej triedy.

„Popularita terénnych áut a SUV nie je žiadny nemecký, ale celosvetový fenomén,“ uviedol hovorca VDA. Za silným dopytom podľa neho stojí skutočnosť, že tieto automobily majú „z pohľadu zákazníkov značné výhody“.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #automobilky #SUV