Časť rýchlocesty R7 otvoria už o pár mesiacov

Prvé dva úseky rýchlostnej cesty R7 – úseky 4 a 5, majú byť podľa spoločnosti D4R7 pre vodičov sprístupnené už v úvodných mesiacoch budúceho roka. Pôvodne sa R7 mala otvoriť na jar roku 2020. Zdá sa tak, že prví motoristi prejdú po R7 ešte o niečo skôr, ako sa ešte v septembri predpokladalo.

12.12.2019 16:47
debata (4)

VIDEO: Pozrite si najnovšie zábery z takmer hotovej rýchlostnej cesty R7, ktorá má byť otvorená už v úvodných mesiacoch budúceho roka.

Video

„S potešením vám môžem oznámiť, že v úvodných mesiacoch roku 2020 odovzdáme vodičom 24 kilometrov rýchlostnej cesty R7,“ povedal Juan José Bregel, generálny riaditeľ spoločnosti D4R7 Construction. Zároveň dodal, že na úsekoch 4 a 5 medzi križovatkou Ketelec a obcou Holice prebiehajú v týchto dňoch dokončovacie práce, ako je inštalácia betónových zvodidiel či protihlukových bariér.

Obchvat Bratislavy, D4, R7

Práce podľa hlavného zhotoviteľa projektu napredujú vysokým tempom na takmer celom úseku R7 a väčšina z nich je tiež vo svojich dokončovacích fázach. Podľa plánu idú práce na križovatkách Prievoz, Slovnaftská, Dunajská Lužná, Šamorín aj Holice. V prípade Prievozu budú ďalšie etapy otvorené v súlade s harmonogramom dopravy dohodnutým s políciou a ďalšími štátnymi úradmi. „Bližšie informácie o dokončení tohto úseku budú vedieť poskytnúť až v lete budúceho roka,“ dodal Bregel.

Stavebná spoločnosť D4R7 Construction je hlavný zhotoviteľ troch úsekov R7 (32 km) a dvoch úsekov diaľnice D4 (27 km) v okolí hlavného mesta v celkovej dĺžke 59 km. Celá výstavba cestnej komunikácie je realizovaná verejno súkromné partnerstvo, takzvaný PPP projekt. O tom, že úseky budú spustené skôr, už predtým informoval denník Pravda. Úsek rýchlostnej cesty R7 má odľahčiť dopravu a uľahčiť život viac ako 100-tisíc obyvateľom priľahlých miest a obcí. Úsek má dĺžku viac ako 32 kilometrov a začína sa v oblasti Bratislava-Prievoz a končí sa v obci Holice.

Cieľom projektu diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 je vybudovanie južnej časti nultého obchvatu Bratislavy a časti južnej siete rýchlostných ciest spájajúcich západ s východom Slovenska. Diaľnica D4 a rýchlostná cesta R7 s celkovou dĺžkou viac ako 59 kilometrov budú slúžiť ako vonkajší obchvat hlavného mesta.

Celková schéma zahŕňa výstavbu 14 križovatiek, 122 mostných konštrukcií vrátane nového mosta nad riekou Dunaj a viaduktu na úrovni bratislavskej rafinérie. Výstavba diaľnice D4 a rýchlostnej cesty R7 je v súčasnosti najväčším infraštruktúrnym projektom nielen na Slovensku, ale v celej Európe.

Koncesionárom projektu je spoločnosť Zero Bypass, ktorá zabezpečuje financovanie, výstavbu a 30-ročnú prevádzku budúceho obchvatu Bratislavy. Spoločnosť D4R7 Construction je hlavným zhotoviteľom projektu.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #obchvat Bratislavy #rýchlostná cesta R7