Bloomberg: USA a Čína sa dohodli na podmienkach obchodu

Spojené štáty a Čína sa dohodli na podmienkach prvej fázy dlho očakávanej obchodnej zmluvy. Text teraz čaká na podpis amerického prezidenta Donalda Trumpa.

12.12.2019 23:13 , aktualizované: 13.12.2019 08:50
debata (2)

S odkazom na zdroje oboznámené so situáciou o tom vo štvrtok informovala agentúra Bloomberg a vzápätí aj ďalšie médiá.

Poradcovia pre obchodné záležitosti majú v pláne schôdzku s prezidentom, na ktorej s ním chcú podmienky dohody prebrať. Oficiálne oznámenie by podľa zdrojov Bloombergu mohlo prísť v nasledujúcich hodinách.

Spojené štáty pozastavia plánované uvalenie ciel na ďalší čínsky tovar a znížia existujúce clá na čínsky dovoz a Čína sa výmenou za to zaviaže, že budúci rok kúpi viac amerických poľnohospodárskych produktov. S odvolaním sa na nemenované americké zdroje oboznámené s rokovaniami o očakávanej obchodnej zmluve USA a Číny o tom informovala agentúra Reuters.

Biely dom nevydal oficiálne vyhlásenie, čo podľa Reuters vyvoláva špekulácie o tom, či s návrhmi súhlasili obe zainteresované strany.

Spojené štáty a Čína spolu od minulého roka vedú obchodnú vojnu, v ktorej na seba vzájomne vyrubujú cla. Zároveň sa snažia dosiahnuť dohodu, ktorá by ich obchodné spory vyriešila.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna