USA a Čína sklonili zbrane. Prvá fáza obchodnej dohody je na svete

Spojené štáty a Čína dosiahli v piatok prvú fázu dohody o obchode. To by malo zmierniť spor medzi dvoma najväčšími ekonomikami sveta, ktorý ohrozuje aj globálne hospodárstvo.

13.12.2019 18:45
debata (51)

Čína v piatok večer oznámila, že obe krajiny súhlasili s textom prvej fázy obchodnej dohody, ktorá zahŕňa aj zrušenie niektorých ciel.

„Obe krajiny sa dohodli na znení prvej fázy dohody o obchode a hospodárstve,“ uviedol na tlačovej konferencii štátny tajomník čínskeho ministerstva obchodu Wang Šou-wen a dodal, že obe strany teraz musia dohodu podpísať.

Podľa troch zdrojov z Washingtonu administratíva prezidenta Donalda Trumpa vo štvrtok stanovila podmienky pre uzavretie prvej fázy. Ponúkla Číne zrušenie niektorých ciel a zníženie ďalších výmenou za to, že Peking kúpi viac amerických poľnohospodárskych produktov.

Zdroj oboznámený so stavom rokovaní naznačil, že Spojené štáty zastavia clá na čínsky tovar v hodnote 160 miliárd USD (143,19 miliardy eur), ktoré mali začať platiť v nedeľu 15. decembra, a znížia niektoré z už zavedených ciel.

Peking by mal na oplátku súhlasiť s nákupom amerických agroprodutov za 50 miliárd USD v roku 2020, čo je dvojnásobok toho, čo kúpil v roku 2017 pred začiatkom obchodného konfliktu, informovali ďalšie dva zdroje z USA.

Televízia CNBC v piatok informovala, že USA podľa dohody znížia clá na čínsky tovar postupne. Redukcia ciel je pre Peking priorita, vyhlásil Wang Šou-wen bez ďalších podrobností.

Biely dom neskôr uviedol, že ponechá clá vo výške 25 % na čínsky import za 250 miliárd USD v platnosti a clá na ďalší čínsky tovar v hodnote 120 miliárd USD zníži na 7,5 %.

Peking výrazne zvýši nákupy poľnohospodárskych produktov z USA, oznámil zase v piatok štátny tajomník čínskeho ministerstva poľnohospodárstva a vidieckych záležitostí Chan Ťün, ale tiež nespresnil, do akej miery. Americké médiá však informovali, že Peking má na budúci rok kúpiť tieto produkty za 50 miliárd USD. Bola to vraj hlavná požiadavka Trumpa.

A štátny tajomník čínskeho ministerstva financií Liao Min informoval, že ani Čína nezavedie v nedeľu clá na americké výrobky, ktoré mali byť odvetou za nové americké clá na čínsky import.

Wang Šou-wen dodal, že dohoda zahŕňa posilnenie ochrany duševného vlastníctva, rozšírenie prístupu amerických firiem na čínsky trh a ochranu práv zahraničných spoločností v Číne.

Dohoda musí ešte prejsť legislatívnym procesom v oboch krajinách.

51 debata chyba
Viac na túto tému: #obchodná vojna