Električky v Bratislave odblokuje rozhodnutie súdu

V spore o vstup na pozemky pod elektrickou stanicou – meniarňou Dolné Krčace v Bratislave, ktorý bráni spusteniu električiek až do Dúbravky, dal súd v plnej miere za pravdu hlavnému mestu. Vyhlásil to primátor Bratislavy Matúš Vallo, ktorý sa odvoláva na rozhodnutie súdu o neodkladnom opatrení.

13.12.2019 21:53
debata (14)

„Súd dal v plnej miere za pravdu mestu a potvrdil, že prístup k stavbe trakčnej meniarne je bezpodmienečne nutný k prevádzke celej električkovej dopravy v úseku Karlova Ves a Dúbravka a znemožňovaním výkonu nevyhnutných prác na stavbe trakčnej meniarne ohrozujú verejný záujem spočívajúci v zabezpečení nepretržitej električkovej dopravy v predmetnom úseku,“ napísal na sociálnej sieti primátor.

Vlastníkom pozemkov preto podľa jeho slov súd nariadil zdržať sa umiestňovania prekážok brániacich vstupu zamestnancov mesta a Dopravného podniku Bratislava (DPB) na pozemok pod meniarňou, umožniť vstup pracovníkov na tento pozemok a tiež aj vykonávanie všetkých činností nevyhnutných pre prevádzku dráhy. „Električku do Karlovej Vsi sme pripravení spustiť vo štvrtok. Termín spustenia električky do Dúbravky bude závisieť od ďalšieho konania zástupcov vlastníkov v kontexte citovaného rozhodnutia súdu,“ podotkol Vallo s tým, že mesto je naďalej pripravené pokračovať v skúškach trakčného vedenia.

Za celým problémom je podľa primátora konanie podnikateľa Branislava Božeka, ktorý vystupuje ako zástupca vlastníkov pozemkov pod meniarňou a ktorý sa podľa Valla situáciu pred dokončením rekonštrukcie časti Karlovesko-dúbravskej radiály rozhodol využiť vo svoj prospech a na vlastné obohatenie.

„Trvalo v rozpore so zákonom znemožňuje prístup pracovníkov DPB na pozemok s meniarňou,“ povedal primátor. Situáciu sa podľa jeho slov Božek snaží využiť a žiada od mesta peniaze za predaj alebo prenájom pozemkov, ktorých majiteľov zastupuje, alebo žiada výmenu pozemku.

Božek slová Valla odmieta. Tvrdí, že nie je majiteľ pozemkov a bol len zástupca, ktorý hájil zákonné práva garantované ústavou. „Momentálne s vecou už nemám nič spoločné. Niekto sa o probléme dozvedel a oslovil ma ako zástupcu, či sú pozemky na predaj. Predávajúci sa vďaka mne dostali k adekvátnej kúpnej cene, pozemky predali a čo bude robiť s pozemkami nový vlastník, je jeho vec, toho nezastupujem,“ skonštatoval.

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #električky #MHD