Lov na lyžiarov. Zimné centrá dali do noviniek milióny

Atrakcie a novinky. Lyžiarske strediská si pripravili tento rok pre milovníkov zimy novinky v podobe jedného skipasu, s ktorým môžete lyžovať vo viacerých strediskách na Slovensku či v zahraničí.

14.12.2019 12:00
debata (3)

VIDEO: Sneh je to, čo lyžiari potrebujú. Na Štrbskom plese bola prvá tohtoročná lyžovačka na Mikuláša.

Video

Autobusy dopravcu Leo Express vás zas odvezú za lyžovaním priamo na tatranské zjazdovky cez trasu Bešeňová, Tatry a Krakov. Cez zimnú sezónu si môžete vyskúšať, aké je to pripraviť zjazdovku na lyžovanie s vodičom ratraku. Slovensko napreduje a snaží sa priblížiť zahraničným lyžiarskym strediskám. Počasie síce príliš nepraje štartu lyžiarskej sezóny, ale niektoré strediská už predsa zasnežujú.

V zimnej sezóne 2019/2020 vo Valčianskej doline investovali 300-tisíc eur. V Bachledovej doline investovali tento rok 5 miliónov eur. „Najväčšou investíciou tohto roku bola nová panoramatická reštaurácia s kompletným zázemím pre deti a rodiny. Investície však putovali i do nového detského zimného sveta s lyžiarskou školou a snowcampom, do terénnych úprav, chodníkov a obnovy zázemia pre turistov, “ hovorí Martina Múdra z lyžiarskeho strediska Bachledka.

Takisto v Bachledovej doline môžu milovníci zimných športov využiť skupinový cenník Tatry Super Ski, ktorý zaručuje rovnakú cenu skipasov vo všetkých strediskách skupiny. „Celkovo tak dnes majú návštevníci so skipasom TATRY SUPER SKI možnosť lyžovať až na 91 zjazdovkách v celkovej dĺžke 57 km,“ dodala. Ceny skipasov sú tento rok o jedno euro vyššie. Cena pre dospelú osobu za denný skipas je 26,20 eura.

Výrazne investovali vo Vrátnej doline už minulý rok, keď rekonštruovali a automatizovali zasnežovanie, zmenili e-shop či zdokonaľovali osvetlenie na večerné lyžovanie. „Tento rok sme sa pustili skôr do interných zmien – garáže, nové oplotenia a podobne. Samozrejme, značnú časť financií si vyžiadala aj údržba a opravy,“ hodnotí Natália Šimová z Vrátnej doliny.

„V Tatranskej Lomnici pribudne už túto zimu nové klientske centrum, ktoré pod jednu strechu spojí AOM (Gopass Tickets – samoobslužné pokladnice), infocentrum, pokladnice, rental, lyžiarsku školu a obchod Tatry Motion,“ informuje Marián Galajda z Tatry Mountain Resorts. Na Hrebienku je už siedmy rok atrakcia v podobe ľadového dómu.

Novinkou, ktorú si pripravili Tatry pre turistov, je zážitkové ratrakovanie. V Tatrách pripravujú aj večerný skialpový výšľap v Tatranskej Lomnici a na Štrbskom Plese. Lyžiari môžu využívať skipas GOPASS, ktorý platí v lyžiarskych strediskách Jasná, Vysoké Tatry (Štrbské Pleso, Tatranská Lomnica), v Szczyrku (Poľsko) a v Špindlerovom Mlyne (Česká republika).

V lyžiarskom stredisku Jasná sú zmeny najmä v infraštruktúre. Ukončená bola etapa D vo výstavbe hotela Chalets Jasná Collection****, vďaka ktorej v Jasnej pribudlo na zimnú sezónu 2019/2020 132 n­ových lôžok. Zmenu pocíti aj samoobslužná reštaurácia Rotunda, ktorá sa zmení na A la Carte reštauráciu. Inováciou je aj mobilná aplikácia, ktorá bude slúžiť na skibusy.

„V tejto lyžiarskej sezóne garantuje sneh na Chopku systém technického zasnežovania. Spolu je na Chopku už 617 snežných bodov. Stredisko Jasná sa stáva ,eko friedly‘ aj vďaka postupnému nahrádzaniu plastového riadu v gastro zariadeniach na svahoch ekologickými materiálmi (papier, bambus) alebo porcelánom,“ hovorí Galajda.

Na zjazdovkách Interski, Turistická a Juniorská je aktuálne asi pol metra upraveného snehu. Majitelia ďalších zimných stredísk predpokladajú, že pred Vianocami sa na slovenských horách bude naplno lyžovať.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Štrbské pleso #lyžovačka #zima