Aj Nemecku hrozí, že im firmy utečú. Chýbajú kvalifikovaní ľudia

Nemecko čelí riziku sťahovania firiem pre nedostatok kvalifikovaných pracovníkov. Upozornila na to v sobotu kancelárka Angela Merkelová.

15.12.2019 16:31
debata (57)

„Vieme, že veľa sektorov a firiem hľadá kvalifikovaných pracovníkov,“ uviedla Merkelová vo svojom týždennom podcaste na internete pred plánovaným stretnutím vlády so zástupcami firiem a odborov začiatkom budúceho týždňa.

„Preto je potrebné, aby sme vyvinuli maximálne úsilie na nábor dostatočného počtu špecialistov. V opačnom prípade budú musieť spoločnosti migrovať, a to, samozrejme, nechceme,“ dodala.

V pondelok sa predstavitelia nemeckej vlády, zamestnávatelia a odborové zväzy stretnú v Berlíne na samite o imigrácii kvalifikovaných pracovníkov. Budú diskutovať aj o tom, ako môže čo najrýchlejšie nadobudnúť účinnosť nový nemecký zákon o prisťahovalectve kvalifikovanej si­ly.

Zákon má vstúpiť do platnosti 1. marca 2020 a jeho zámerom je pripraviť podmienky pre kvalifikovaných pracovníkov z krajín mimo Európskej únie (EÚ), aby prišli a zostali v Nemecku.

Merkelová upozornila, že „bez dostatočného počtu kvalifikovaných zamestnancov nie je možné úspešne podnikať v danej lokalite“.

Pripomenula, že kým pred 15 rokmi malo Nemecko problém s 5 miliónmi nezamestnaných, v súčasnosti rieši otázku, kde získať ľudí s potrebnou kvalifikáciou.

Nemecko chce využiť vlastný potenciál prostredníctvom „dobrého vzdelania pre čo najvyšší počet ľudí“, povedala Merkelová, ale bude potrebovať kvalifikovanú pracovnú silu aj zo zahraničia, najmä z EÚ.

V súčasnosti už pracuje v Nemecku 2,5 milióna ľudí z krajín EÚ, ale ani to nestačí, a preto musí hľadať kvalifikovanú pracovnú silu aj mimo bloku, dodala Merkelová.

57 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #Nemecko #kvalifikovaná pracovná sila