Tisíce podnikateľov si zahrávajú s časom a daniarmi, nepripojili sa k eKase

Finančná správa eviduje 30-tisíc registračných pokladníc, ktoré sa do konca roka majú pripojiť online. Riskujú, že termín nestihnú.

17.12.2019 13:45
debata

VIDEO: Minister Kamenický upozorňuje, že tí podnikatelia, ktorí si všetko nechali na poslednú chvíľu, nemajú veľa času, aby sa do systému eKasa pripojili.

Video

Podľa ministra financií Ladislava Kamenického (Smer-SD) je rozpočet na budúci rok napätý, a preto treba naďalej pokračovať v boji s daňovými únikmi. Jedným z nástrojov, ktorý by mal prispieť k lepšiemu výberu daní, je projekt eKasa Finančnej správy (FS) SR.

Podľa prezidentky FS Lenky Wittenbergerovej eviduje FS okolo 30 000 registrač­ných pokladníc, ktoré nie sú on-line pripojené na finančnú správu, napriek tomu, že podnikateľom na splnenie tejto povinnosti zostávajú už iba dva týždne.

Wittenbergerová však pripomenula, že môže ísť aj o sezónnych podnikateľov, ktorí registračnú pokladnicu v súčasnosti nevyužívajú. FS plánuje od začiatku budúceho roka intenzívne kontroly na používanie eKasy. Pokuty, ktoré podnikatelia môžu dostať, sa pohybujú od 333 eur až po 20 000 eur alebo odobratie živnostenského oprávnenia.

Dane vybrali takmer podľa plánu

Daňové príjmy štátu k novembru tohto roka boli splnené na 99,3 %, výpadok oproti plánu je okrem iného spôsobený zrušením mimoriadneho odvodu obchodných reťazcov a výpadok zaznamenalo ministerstvo financií aj v oblasti spotrebných daní. Darilo sa, naopak, zvýšiť výber dane z pridanej hodnoty a vyšší je oproti plánu aj výber dane z príjmu fyzických osôb.

„V budúcom roku musíme pre zabezpečenie splnenia rozpočtu naďalej bojovať s daňovými únikmi,“ povedal v utorok minister financií Kamenický.

„Vzhľadom na to, že projekt odvodu obchodných reťazcov nebol zrealizovaný vo výške asi 112 miliónov eur, tak výber je v podstate na úrovni toho, čo bolo rozpočtované,“ povedal minister. V súčasnosti je podľa neho výpadok vo výbere daní na úrovni okolo 80 miliónov eur. Vo výbere dane z pridanej hodnoty (DPH) sa podľa Kamenického podarilo vybrať oproti plánu asi o 100 miliónov eur viac, o 51 miliónov navyše oproti plánu vybral štát aj na dani z príjmu fyzických osôb. Výpadok okolo 47 miliónov eur na výbere spotrebných daní zdôvodnil minister nižším poklesom tempa hospodárskeho rastu slovenskej ekonomiky.

debata chyba
Viac na túto tému: #dane #Finančná správa #eKasa