Polícia preverí elektronické služby katastra nehnuteľností

Elektronické služby katastra nehnuteľností sú ukážkovým príkladom zlého riadenia štátneho IT projektu. Také sú zistenia Najvyššieho kontrolného úradu, ktorého inšpektori odhalili viaceré porušenia finančnej disciplíny, zákona o rozpočtových pravidlách a možné porušenie povinnosti pri správe cudzieho majetku. S takýmto výsledkom kontroly nesúhlasí Úrad geodézie, kartografie a katastra Slovenskej republiky.

17.12.2019 18:00
debata (21)

VIDEO: Pozrite si prečo nefunguje elektronický kataster nehnuteľností?

Video

„Dnes (v utorok) mal byť podpísaný záverečný protokol o kontrole, ale boli vznesené námietky, akceptujeme ich, ale na obsahu protokolu aj napriek námietkam sa určite nič nebude meniť. Protokol, keď bude uzavretý a podpísaný, odstúpime orgánom činným v trestnom konaní, pretože sú tam vážne podozrenia,“ povedal predseda Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) Karol Mitrík. Podľa neho projekt elektronických služieb katastra nehnuteľností nie je ukončený ani plne funkčný. Napriek tomu bol vyplatený. Prevažná časť služieb je pritom zabezpečená formou náhradného riešenia, čo však prináša väčšie zaťaženie rozpočtu štátu. Desať rokov trvajúci IT tender štátnu pokladnicu vyšiel na 33 miliónov eur.

Z pohodlia domova pritom dnes ľudia dokážu urobiť len niektoré veci, ako napríklad zistiť majiteľa nehnuteľnosti alebo zaťaženie vecným bremenom. Pre vykonanie zložitejších právnych úkonov musia ísť ľudia stále osobne na úrad.

Úrad geodézie, kartografie a katastra (ÚGKK) SR sa ohradzuje proti tvrdeniam Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR v súvislosti s projektom elektronických služieb katastra nehnuteľností. V reakcii na prezentované výsledky kontroly to uviedol ÚGKK s tým, že nenesie zodpovednosť za výkon činnosti na strane dodávateľa, ktorý svojím konaním zavinil omeškanie v procese dodávania diela.

ÚGKK podotkol, že nie je štandardné vydávať verejné vyhlásenia k výkonu kontroly, ktorá ešte nie je uzavretá, pretože nebol podpísaný protokol a už sa avizujú ďalšie procesné úkony voči ÚGKK. Úradu bol protokol doručený v piatok (13. 12.) a termín na vznesenie námietok bol stanovený zo strany NKÚ na pondelok (16. 12.). ÚGKK skonštatoval, že námietky predložil v stanovenom termíne. Termín na ich prerokovanie bol stanovený na utorok o 8.00 h.

Úrad zároveň poznamenal, že kontrolné skupiny boli počas výkonu kontroly vymenené a nevedeli predložiť a naformulovať ÚGKK odporúčania na svoje tvrdené kontrolné zistenia. „Kontrolné skupiny nezohľadňovali pri svojom výkone reálny stav dodávania diela zo strany dodávateľa,“ upozornil ÚGKK.

© Autorské práva vyhradené

21 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #NKÚ #nehnuteľnosti #kataster #ÚGKK