USA idú zachrániť Európu pred Ruskom sankciami za výstavbu plynovodu

Americký Senát v utorok schválil sankcie proti firmám v súvislosti s plynovodom Nord Stream 2, ktorý bude privádzať plyn z Ruska do Nemecka. Nemecká kancelárka Angela Merkelová dnes v Spolkovom sneme povedala, že Nemecko s nimi nesúhlasí. Hovorca Kremľa ich označil za príklad nečestnej konkurencie.

18.12.2019 05:00 , aktualizované: 15:06
debata (505)

Informovala o tom agentúra DPA. Po Snemovni reprezentantov dal Senát väčšinou hlasov zelenú balíčku zákonov k rozpočtu na obranu, v ktorom bol obsiahnutý aj zákon o sankciách. Senát zákon schváli pomerom hlasov 88 ku 8. Prezident Donald Trump už skôr oznámil, že ho podpíše, keď ho bude mať na stole.

Nemecký denník Bild uviedol, že nemecká vláda očakáva, že sankcie nadobudnú účinnosť najneskôr v piatok, DPA ale napísala, že Trump celý balík zákonov, ktorý má 3500 strán, podpíše zrejme budúci týždeň.

Chýba už len 300 km

Plynovodom Nord Stream 2 má ruský plyn do Nemecka začať prúdiť v polovici budúceho roka, povedal nedávno ruský vicepremiér Dmitrij Kozak. Potrubie povedie po dne Baltického mora a vyhýba sa poľskému a ukrajinskému územiu. Doteraz bolo postavených viac ako 2100 kilometrov plynovodu, chýba ešte asi 300 kilometrov. Kongres USA chce dokončeniu tohto projektu zabrániť, zavedenie sankcií by ho mohlo prinajmenšom oddialiť, píše DPA. V Moskve ale nikto nepochybuje o tom, že sa ho podarí dokončiť, v dôsledku sankcií sa projekt však môže predražiť a jeho dokončenie oneskoriť.

Spojené štáty argumentujú, že plynovod bude pre Nemecko znamenať závislosť od Ruska. V „zákone na ochranu európskej bezpečnosti“, ktorý Senát v utorok prijal, sa uvádza, že vzťahy s Európou a Nemeckom majú rozhodujúci význam pre národnú bezpečnosť Spojených štátov a že treba urobiť všetko proti tomu, aby boli tieto vzťahy oslabované. Kritici USA však podotýkajú, že Američania sa snažia do Európy predať vlastný skvapalnený plyn, ktorý je drahší ako ten ruský.

Sankcie sú namierené proti prevádzkovateľom plavidiel, ktoré pracujú pri kladení potrubia pre plynovod v Baltskom mori. Ich cieľom je, aby tieto spoločnosti od projektu ustúpili. Trestné opatrenia sa majú týkať aj plynovodu Turkish Stream pod Čiernym morom, ktorým potečie ruský plyn do Turecka. Sankcie sa dotknú aj projektov napojených na stavbu oboch plynovodov.

Sankcie potrestajú manažérov a akcionárov

Podľa zákona má americký minister zahraničia po dohovore s ministrom financií do 60 dní informovať Kongres, ktorá plavidlá boli pri budovaní plynovodu nasadené a ktoré firmy ich dali k dispozícii. Manažéri týchto firiem a ich hlavní akcionári dostanú zákaz vjazdu do Spojených štátov a ak majú platné víza, prídu o ne. Taktiež majú byť blokované transakcie týchto ľudí, ktoré sa týkajú ich obchodných záujmov v Spojených štátoch.

Zavedenie sankcií bude podľa DPA znamenať najťažšiu skúšku pre nemecko-americké vzťahy od nástupu Trumpa do úradu. Aj tak ich už poznamenali útoky amerického prezidenta na Nemecko pre jeho prebytky v obchode s USA alebo pre pomerne nízke výdavky najväčšej európskej ekonomiky na obranu.

EÚ sa sankcie nepáčia

USA tvrdia, že spomínané plynovody zvýšia závislosť Európy od ruských dodávok plynu. Projekt Nord Stream 2 však kritizujú aj mnohé európske krajiny, tiež spomínajú energetickú závislosť od Ruska a poškodzovanie záujmov východoeurópskych členov EÚ aj Ukrajiny.

Európska komisia varovala USA pred uvalením sankcií v súvislosti s projektom plynovodu Severný prúd 2. „EÚ je principiálne proti zavádzaniu sankcií voči európskym firmám, ktoré legitímne podnikajú,“ povedal minulý štvrtok komisár Európskej únie pre obchod Phil Hogan.

Sankcie USA proti firmám zapojeným do projektu Severný prúd 2 odsúdil aj nemecký minister zahraničných vecí Heiko Maas. „O európskej energetickej politike sa bude rozhodovať v Európe, nie v USA. Principiálne odmietame zásahy zvonka aj sankcie s extraterito­riálnym vplyvom,“ povedal Maas.

Merkelová: Budeme viesť s USA rozhodné rozhovory

Nemecko je proti americkým sankciám na plynovod Nord Stream 2, povedala dnes v Spolkovom sneme kancelárka Angela Merkelová. S Washingtonom chce konať, a to podľa svojich slov „veľmi rozhodne“. Nevidí inú možnosť.

„Sme proti extrateritoriálnym sankciám, a to nie len od včerajšieho (utorkového) uznesenia,“ zdôraznila Merkelová, podľa ktorej Nemecko zastáva rovnaký postoj, aj pokiaľ ide o americké sankcie voči Iránu. „Nevidím inú možnosť ako viesť rozhovory, ale veľmi rozhodné rozhovory, že túto prax neschvaľujeme,“ povedala tiež kancelárka poslancom.

Zároveň poznamenala, že je dôležité, aby sa do konca roka podarilo vyjednať novú dohodu o transporte ruského plynu cez Ukrajinu. Podľa nej by nebolo dobré, keby americké sankcie mali negatívny dopad na vyjednávanie, ktoré bude vo štvrtok pokračovať v Berlíne.

Kremeľ: príklad nečestnej konkurencie

Americké sankcie kvôli plynovodu Nord Stream 2 sú názorným príkladom nečestnej konkurencie. Podľa agentúry TASS to vyhlásil hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Zdôraznil tiež, že projekt bude dokončený.

505 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #plyn #Nord Stream