Plyn cez Ukrajinu potečie aj naďalej, dohodu už doladili

Moskva a Kyjev sa vo štvrtok počas rokovaní v Berlíne dohodli na tranzite ruského zemného plynu do EÚ cez Ukrajinu. V piatok podpísali protokol k tranzitu.

20.12.2019 00:00 , aktualizované: 22:17
debata (412)

„Ruská a ukrajinská strana podpísali protokol k dohode o pokračovaní tranzitu plynu cez územie Ukrajiny a o urovnaní vzájomných nárokov,“ citovala hovorcu ruskej plynárenskej spoločnosti Gazprom ruská agentúra TASS.

Rusko a Ukrajina sa podľa Gazpromu tiež dohodli, že urovnajú nároky, ktoré voči sebe vzniesli v súvislosti so spormi okolo plynu. Podľa agentúry RIA bude nová zmluva o tranzite platiť päť rokov. Platnosť súčasnej desaťročné tranzitnej dohody medzi Ruskom a Ukrajinou vyprší na konci roka.

Ruský vicepremiér Dmitrij Kozak podľa agentúry RIA uviedol, že podpis konečného dokumentu sa očakáva ešte tento rok.

Podľa zdrojov Reuters v rámci snahy o vyriešenie právnych sporov okolo plynu Rusko ponúklo, že Ukrajine zaplatí zhruba tri miliardy dolárov, zatiaľ čo Kyjev signalizoval, že by mohol ukončiť právny spor, v ktorom od Gazpromu žiada 12 miliárd dolárov.

Dohoda na poslednú chvíľu

Trojstranné rokovania medzi Ruskom, Ukrajinou a Európskou komisiou o tranzite ruského zemného plynu do Európskej únie cez Ukrajinu sa konali vo štvrtok v Berlíne, pričom Moskva a Kyjev po vyše šiestich hodinách diskusií v princípe dosiahli dohodu. To je pre Európsku úniu kľúčové, keďže súčasný kontrakt medzi Gazpromom a Naftogazom o tranzite ruského plynu vyprší 31. decembra tohto roka.

S odvolaním sa na vyhlásenie podpredsedu EK pre medziinštituci­onálne vzťahy a strategický výhľad Maroša Šefčoviča o tom informovala agentúra DPA.

„Som veľmi rád, že po mimoriadne intenzívnych rozhovoroch môžem vyhlásiť, že v princípe bola dosiahnutá dohoda vo všetkých kľúčových bodoch,“ povedal vo štvrtok podpredseda EK pre medziinštituci­onálne vzťahy a strategický výhľad Maroša Šefčovič.

Vzhľadom na to, že na budúci rok by mali byť do prevádzky uvedené hneď dva nové ruské plynovody obchádzajúce územie Ukrajiny, snažil sa Kyjev v rámci rokovaní uzavrieť s Moskvou dlhodobú dohodu o tranzite.

Vzťahy Ruska a Ukrajiny sa vyostrili po tom, ako Moskva v roku 2014 anektovala Krymský polostrov.

412 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #plyn #Ukrajina