Dohodu USA s Čínou o obchode podpíšu v januári, burzy to katapultovalo hore

Všetky tri hlavné americké akciové indexy uzavreli štvrtkové obchodovanie na nových rekordoch. Na maximách sa ocitli po tom, čo americký minister financií Steven Mnuchin povedal, že prvá časť americko-čínskej obchodnej dohody bude podpísaná začiatkom januára.

20.12.2019 06:44
debata (1)

Dolár bol na devízovom trhu bez výraznejších zmien.

Dow Jonesov index, ktorý zahŕňa akcie tridsiatich popredných amerických podnikov, si vo štvrtok pripísal 0,49 percenta a obchodovanie zakončil na 28 376,96 bodu. Širší index S&P 500 stúpol o 0,45 percenta na 3205,37 bodu, zatiaľ čo technologický index Nasdaq Composite sa zvýšil o 0,67 percenta na 8887,22 bodu.

S&P 500 počas štvrtkového obchodovania zaznamenal šiesty rekord v rade, čo je jeho najdlhšia rastová rad od januára 2018. Nasdaq potom vykázal siedmy rekordný záver za sebou.

Mnuchin vo štvrtok v rozhovore s televíziou CNBC uviedol, že zmluva medzi Washingtonom a Pekingom už je vyhotovená písomne ​​a preložená a že už nebude podrobená ďalším zmenám. Ďalší optimizmus dodala akciovým trhom aj štatistika o poklese počtu nových žiadostí o podporu v nezamestnanosti v USA.

Takmer žiadny vplyv na trhy nemalo hlasovanie v americkej Snemovni reprezentantov. Tá podľa očakávania v stredu schválila ústavnú žalobu na prezidenta Donalda Trumpa, ale pozorovatelia predpokladajú, že republikánmi kontrolovaný Senát ho úradu nezbaví.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna