Fínsky jadrový reaktor je nekonečný príbeh. Zhltne 10 miliárd eur, mešká roky

Tretí reaktor v jadrovej elektrárni Olkiluoto na juhozápade Fínska opäť nespustia v termíne. Považujú ho za jednu z najdrahších stavieb sveta.

22.12.2019 07:08
debata (62)

Reaktor začne v pravidelnom režime vyrábať elektrinu v marci 2021, nie v septembri budúceho roka, ako sa predpokladalo.

Oznámila to spoločnosť Teollisuuden Voima (TVO), ktorá jadrové zariadenie vlastní. Fínska televízia YLE pripomenula, že reaktor začne po zarátaní nového odkladu pracovať s dvanásťročným oneskorením.

Stavba tretieho reaktora označovaného ako Olkiluoto 3 sa začala v roku 2005 a podľa pôvodného harmonogramu mala nová jednotka začať vyrábať elektrinu v roku 2009. Projekt ale nabral výrazné oneskorenie a TVO opakovane odložila termín spustenia reaktora.

Vo vyhlásení firma uviedla, že podľa nového časového plánu bude do reaktora palivo navezené v lete nadchádzajúceho roka a v novembri bude zariadenie pripojené k elektrickej sieti. S pravidelnou výrobou elektriny sa začne v marci 2021.

TVO ďalšie meškanie vysvetlila pomalým postupom skúšok a nedostatkom náhradných dielov, čo postihlo napríklad pomocné dieselové generátory. Testy u nich zistili chybné komponenty, ktorých výroba si vyžiada nejaký čas.

Cena za tretí reaktor sa odhaduje na zhruba desať miliárd eur. YLE poznamenala, že pre obrovské náklady je reaktor po hotelovom komplexe v Mekke označovaný za aktuálne druhú najdrahšiu stavbu v dejinách ľudstva. Internetová encyklopédia Wikipedia považuje fínsky reaktor za tretiu najnákladnejšiu stavbu na svete, lebo ešte pred hotel v Mekke zaradila medzinárodný projekt fúzneho reaktora ITER vo Francúzsku, ktorého spustenie je plánované na rok 2025.

TVO pôvodne počítala s vybudovaním štvrtej reaktorovej jednotky, ale od tohto zámeru už odstúpila.

62 debata chyba
Viac na túto tému: #Fínsko #jadrová energetika