Nová diaľnica D1 na východe pomáha odbremeniť Košice

Už týždeň môžu jazdiť vodiči po novej diaľnici, ktorá je časťou budúceho východného obchvatu Košíc. Na stavbu je pripravený aj ďalší úsek.

22.12.2019 08:30
D1, Budimír, Bidovce Foto: ,
Diaľničný úsek D1 pri Košiciach Budimír – Bidovce v dĺžke 14,4 kilometra už slúži motoristom.
debata (21)

Vodiči dostali v pondelok 16. 12. 2019 predčasný vianočný darček v podobe štrnásťkilome­trového diaľničného úseku D1 medzi Budimírom a Bidovcami pri Košiciach. Je súčasťou budúceho východného obchvatu mesta spolu s rýchlostnou cestou R2/R4. Výstavba stála 197 miliónov eur. Súčasťou úseku, na ktorom mesačne pracovalo v priemere 300 ľudí, je 23 mostných objektov a 4 križovatky – Budimír, Košické Oľšany, Hrašovík a Bidovce. K novej cestnej infraštruktúre patrí aj kilometrový úsek rýchlostnej cesty R2/R4 po križovatku Hrašovík.

„K tejto diaľnici mám osobný vzťah. Ide o jeden z prvých úsekov, ktorého výstavbu som odštartoval po nástupe do funkcie a práce išli aj napriek menším prekážkam pomerne hladko a hlavne načas. Som rád, že ju môžem otvoriť pre motoristov a tiež pre obyvateľov okolitých obcí,“ konštatoval počas otvorenia minister dopravy a výstavby Arpád Érsek.

Nový diaľničný úsek prejdú motoristi za 8 minút, čo predstavuje značnú časovú úsporu oproti starej ceste. Okrem ušetrenia času by mali motoristi dosiahnuť aj zhruba 14-percentnú finančnú úsporu na palive. Výstavba všetkých súvisiacich stavebných objektov bude finálne ukončená v júni budúceho roku.

.....

VIDEO: Pozrite si zábery obchvatu zo slávnostného otvorenia.

Video

Diaľnica sa v Budimíre napája na hotovú diaľnicu D1 z Prešova s pokračovaním cez údolie rieky Torysa. V časti Košické Oľšany je najväčšia mimoúrovňová križovatka diaľnice D1 a rýchlostnej cesty R2/R4. Odtiaľ pokračuje diaľnica D1 smerom na východ do Bidoviec. V rámci projektu bol vybudovaný aj krátky úsek rýchlostnej cesty z križovatky Košické Oľšany smerom na Košice po križovatku Hrašovík v dĺžke 1,1 kilometra. Po dobudovaní rýchlostnej cesty R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany budú tvoriť úplný severovýchodný obchvat mesta Košice, ktorý odbremení mesto od tranzitnej dopravy z východu aj z juhu.

obchvat Košíc, mapa, graf

„Pokračovať budeme ďalej na úseku Košické Oľšany – Šaca. Tento úsek je už pripravený na stavbu. Dokončuje sa súťaž a na budúci rok na jar sa môže pokračovať,“ uviedol Érsek. Cesta R2 Šaca – Košické Oľšany je rozdelená na dve časti. Dlhší 14-kilometrový úsek priamo nadväzuje na stavbu D1 Budimír – Bidovce, druhý je sedemkilometrový úsek zahŕňajúci križovatku pri oceliarňach U. S. Steel Košice.

V budúcnosti je plánované aj pokračovanie diaľnice v smere na východ. „Celý úsek od Bidoviec až po štátnu hranicu s Ukrajinou závisí od nového posudzovania vplyvov na životné prostredie, keďže budúci úsek diaľnice D1 prechádza takzvaným územím Natura 2000,“ informoval podpredseda predstavenstva Národnej diaľničnej spoločnosti (NDS) Ladislav Dudáš.

.....

VIDEO: Pozrite si exkluzívne zábery na nový obchvat z vtáčej perspektívy. Ide o jedinečné zábery, ktoré vznikli len pár týždňov pred otvorením diaľnice.

Video

Výstavba diaľničného úseku Budimír – Bidovce trvala tri roky, a aj napriek niektorým komplikáciám k jej sprejazdneniu došlo podľa plánu. Stavebné práce spomalil pôdny zosuv na prelome rokov 2017 a 2018, a taktiež 5-mesačné stavebné obmedzenia kvôli hniezdeniu chráneného orla kráľovského, pokračovať v spomenutej lokalite sa mohlo až mimo obdobia hniezdenia. Komplikácie spôsobili aj povodne, keď sa niektoré časti stavby ocitli pod vodou, napríklad piliere rozostavaného mosta pri Vajkovciach. NDS s podobnou situáciou rátala a počítalo sa so zložitými hydrogeologickými podmienkami. Počas prác sa objavili aj archeologické nálezy, išlo o sídliskové objekty z mladšej doby kamennej, popri ktorých sa vyskytli aj nálezy z doby bronzovej a výnimočne aj z obdobia včasného stredoveku.

Diaľnica D1 Budimír – Bidovce a úsek R2 Košice, Šaca – Košické Oľšany spoločne s prešovskými úsekmi D1 a R4 vytvoria súvislé prepojenie od hranice s Maďarskom až po Ružomberok, respektíve smerom na Poľsko.

Nová diaľnica D1 Prešov západ – Prešov juh s dĺžkou 7,87 kilometra, takzvaný juhozápadný obchvat, je vo výstavbe, práce pokračujú podľa harmonogramu, motoristi ho budú môcť využívať od júna 2021.

Prvá etapa severného obchvatu Prešova R4 s dĺžkou 4,3 kilometra sa začala stavať v lete, odovzdaná má byť na jar roku 2023. Druhá etapa prešovského obchvatu v dĺžke 10,2 kilometra sa bude stavať v plnom profile, pričom vyhlásenie súťaže na zhotoviteľa sa predpokladá v druhom polroku 2020 a koniec výstavby je plánovaný na prvý polrok 2024. NDS plánuje na východnom Slovensku čoskoro vyhlásiť aj súťaž na úsek R2 Rožňava – Jablonov nad Turňou v dĺžke 14,1 kilometra. Súčasťou má byť aj vybudovanie tunela Soroška s dĺžkou takmer 5 kilometrov.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #D1 #Košice #diaľnice