Bravčové aj polovodiče. Čína znižuje clá na stovky produktov

Čína od začiatku januára zníži dovozné clá na stovky produktov od mrazeného bravčového po niektorej typy polovodičov. Oznámila to v pondelok čínska vláda.

23.12.2019 12:00
debata

Sľúbila tiež väčšie otvorenie energetického a telekomunikačného trhu. Peking sa tak podľa agentúry AP snaží podporiť domácu ekonomiku, ktorej rast sa v poslednom období spomaľuje.

Zníženie ciel sa bude týkať viac ako 850 produktov. Jeho cieľom je podľa čínskeho ministerstva financií „zvýšiť dovoz výrobkov, ktoré sú na domácom trhu relatívne nedostatkové, či špeciálneho zahraničného tovaru pre každodennú spotrebu“.

Opatrenie prichádza v čase zmiernenia obchodného napätia medzi Čínou a Spojenými štátmi. Peking a Washington tento mesiac oznámili dosiahnutie prvej fázy obchodnej dohody, a odvrátili tak eskaláciu obchodnej vojny. Čiastková obchodná dohoda by mala viesť k zníženiu častí amerických ciel na čínsky tovar výmenou za zvýšenie čínskych nákupov poľnohospodárskych aj iných výrobkov z USA.

Clo na mrazené bravčové podľa ministerstva financií klesne na osem z 12 percent. Čína sa v poslednej dobe stretáva s nedostatkom bravčového pre africký mor ošípaných, píše agentúra Reuters.

Rast čínskej ekonomiky sa v tomto treťom štvrťroku spomalil na šesť percent, čo predstavuje najslabšie tempo za posledných 26 rokov. V prvom štvrťroku predstavoval 6,4 percenta a v druhom kvartáli 6,2 percenta. K spomaľovaniu hospodárskeho rastu prispela obchodná vojna s USA.

debata chyba
Viac na túto tému: #Čína #USA #obchodná vojna #clá