Rusko chystá odvetu za sankcie USA za Nord Stream 2

Ruská vláda príjme odvetné kroky proti americkým sankciám na firmy zapojené do výstavby plynovodu Nord Stream 2.

23.12.2019 12:46 , aktualizované: 15:41
debata (290)

Informoval o tom v pondelok hovorca Kremľa Dmitrij Peškov. Americký prezident Donald Trump v piatok podpísal zákon hroziaci sankciami voči jednotlivcom a firmám podieľajúcim sa na kladení potrubia plynovodu smerujúceho z Ruska do Nemecka cez Baltské more. Švajčiarska spoločnosť Allseas prevádzkujúca lode, ktoré pracujú pri kladení potrubia plynovodu, v sobotu oznámila, že prerušila svoju činnosť na projekte.

Moskva považuje sankcie za neakceptovateľné a príjme „recipročné opatrenia“ povedal Peškov. „Ako a kedy budú prijaté odvetné opatrenia zostáva otázkou ruských národných záujmov," doplnil hovorca Kremľa. Rusko podľa neho aj napriek americkým sankciám verí v dokončenie projektu.

USA sú otvoreným odporcom plynovodu Nord Stream 2. Spolu s východoeurópskymi krajinami, ktoré tiež odmietajú tento projekt, americká vláda tvrdí, že plynovod zvýši závislosť Európy od Ruska v oblasti energetiky. Nord Stream 2 vlastní ruský plynárenský gigant Gazprom, pričom do projektu investovalo aj niekoľko európskych spoločností.

Sankcie odložia dostavbu plynovodu

Sankcie, ktoré Washington uvalil na firmy podieľajúce sa na projekte plynovodu Severný prúd 2, pravdepodobne posunú dokončenie celého projektu o niekoľko mesiacov. Plynovod tak bude podľa všetkého dokončený až v 2. polroku budúceho roka. Uviedol to v pondelok transatlantický koordinátor nemeckej vlády Peter Beyer.

„Predpokladám, že plynovod bude dokončený v 2. polroku 2020,“ povedal Beyer pre nemecký rozhlas. Informovala o tom agentúra AFP.

Pôvodný termín dokončenia bol stanovený na začiatok budúceho roka, pričom sa očakávalo, že do prevádzky ho spustia v polovici roka 2020.

Nemecký úrad pre lodnú dopravu a hydrografiu (BSH) dal súhlas spoločnosti Nord Stream 2 AG s výstavbou plynovodu Severný prúd 2 na nemeckom území v zimnom období.

„BSH vydal pre Nord Stream 2 AG povolenie na kladenie potrubia pre projekt Severný prúd 2 v dĺžke 16,5 kilometra počas zimných mesiacov,“ uviedol BSH v správe, na ktorú sa odvolala agentúra TASS. Nord Stream 2 AG, ktorá je prevádzkovateľom celého projektu, požiadala nemecký úrad o povolenie ešte v polovici decembra.

290 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #USA #plyn #Nord Stream