Brexit morku zo Slovenska neodnesie

Súčasťou vianočnej hostiny už nie sú iba typické slovenské špeciality opierajúce sa o bravčové mäso, ale v domácnostiach sa servíruje na Prvý sviatok vianočný aj pečená morka.

24.12.2019 13:00
Pavel Petránek Foto: ,
Farmár Pavel Petránek obohatil vianočný stôl Slovákov o čerstvú morčacinu.
debata (16)

Farmár Pavel Petránek z Čremošného rozvezie od soboty do pondelka 250 vypitvaných moriek do domácností v Žiline, Martine a ich okolí.

Petránek je Slovák s britskou farmárskou skúsenosťou. Krátko po vysokej škole odišiel na Britské ostrovy zdokonaliť sa v angličtine. Ani nevedel, ako zakotvil na anglických farmách, kde vnikol do tajomstva chovu moriek. Po návrate domov založil morčaciu farmu a dnes nemá núdzu o zákazníkov.

"Na sviatky sa z Veľkej Británie vracajú Slováci, ktorí si osvojili miestne stravovacie zvyklosti. Niektorí majú zmiešané manželstvá, a keďže chcú partnerom či partnerkám spríjemniť Vianoce, kupujú si morky,“ objasňuje pozadie nových nákupných zvyklostí mladej generácie Slovákov Pavel Petránek.

Málokomu na Slovensku zíde na um, že morka ešte v päťdesiatych rokoch nebola typickou ozdobou vianočného stola v britských domácnostiach. Angličania si pochutnávali nie na pečených morkách, ale húskach. Zlom nastal vo chvíli, keď do poľnohospodárstva vtrhla intenzifikácia. Pokusy donútiť hus znášať vajcia nie do jari, ale aj leta či jesene a vykŕmiť potomstvo na vianočný stôl v obrovských objemoch, ako žiadali nastupujúce obchodné reťazce, sa nedarili. Zato morka bola v šľachtení poddajnejšia hydina a jednoduchšia aj pri následnom spracovaní.

"Boli to supermarkety a hypemarkety, marketing ktorých vytvoril prostredníctvom televízie novú vianočnú tradíciu na Britských ostrovoch,“ hovorí Pavel Petránek. Mať hus na boxing day, teda prvý vianočný sviatok, keď sa Briti obdarúvajú darčekmi, sa stalo takým istým spoločenským štandardom ako mať kapra na slovenskom štedrovečernom sto­le.

Najcennejšou morkou na Britských ostrovoch je tzv. baby morka. Ide o špeciálne šľachtené morky dorastajúce len do hmotnosti päť kilogramov. Predávajú sa rovno z farmy, zhruba za 40 libier (cca 44 eur). Sú podstatne drahšie ako tie zo supermarketov, ale za absolútnu čerstvosť sú si schopní Briti priplatiť.

Aj Petránkovi rastie dopyt po čerstvých morkách, pretože čerstvosť mäsa sa na Slovensku cení čoraz viac. Tento piatok mala farma v Čremošnom pohotovosť. Všetko, čo má ruky, šklbe morky, ktoré doručia na adresy spotrebiteľov tesne pred Vianocami. Objavil sa aj nový druh zákazníkov. Firmy si objednali u farmára morky pre svojich zamestnancov ako vianočný darček. Je to bonus, ktorý zníži odmeneným zamestnancom sviatočné výdavky a obohatí kulinársky zážitok z vianočného hodovania.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Potraviny #poľnohospodárstvo #Vianoce #morka